Angajaţii din unităţile sanitare vor organiza proteste începând cu 23 iunie
alte articole
Sindicaliştii din Federaţia Sanitas încep din nou o serie de proteste din data de 23 iunie până în 4 iulie. Aceştia vor picheta Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor, solicitând creşterea salariilor cu zece la sută şi un contract colectiv de muncă în sectorul sanitar.
Marius Sepi, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Sanitas, a declarat duminică, pentru Mediafax că în zilele de 23, 24, 25, 30 iunie şi 1 iulie vor fi pichete de protest la Ministerul Sănătăţii.
În 26 iunie şi 2 iulie, protestatarii vor picheta Ministerul Muncii, iar în 27 iunie şi 3, 4 iulie vor protesta la Ministerul Finanţelor.
Marius Sepi a anunţat că această decizie a fost luată după ce au avut loc consultări cu reprezentanţii din teritoriu ai federaţiei, aceştia fiind de acord cu declanşarea acţiunilor de protest.
Revendicările sindicaliştilor din sistemul sanitar şi din asistenţă socială nu au fost soluţionate de cinci ani, negăsindu-se soluţii pentru aceştia, a precizat Sepi. Aceştia vor să se încheie un nou contract colectiv de muncă în sectorul sanitar, creşterea cu zece la sută a salariilor din sănătate şi asistenţă socială, precum şi deblocarea posturilor.
Liderul sindical a afirmat că dacă nu vor fi soluţionate cererile nici după aceste acţiuni de protest, în luna iulie se va reuni Consiliul Naţional, care va decide o nouă rundă de proteste vizând chiar o grevă de avertisment în sistemul sanitar sau o grevă generală.
Pe 29 mai, liderii federaţiei sindicale din sănătate au purtat discuţii cu reprezentanţi din Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor Publice, precum şi cu ministrul pentru Dialog Social şi au discutat trei dintre revendicările Sanitas: contract colectiv de muncă pe sector, majorarea salariilor pentru personalul medical şi pentru angajaţii din asistenţă socială.
În ce priveşte contractul colectiv de muncă, Marius Sepi a afirmat că s-a solicitat să se transforme de urgenţă contractul colectiv de muncă pe grup de unităţi în contract colectiv de muncă pe sector sanitar şi activităţi sanitar-veterinare, 10 iunie fiind data limită de soluţionare.
Referitor la creşterea de urgenţă a veniturilor cu cel puţin zece la sută, sindicaliştii au cerut de această măsură să beneficieze în primul rând persoanele cu venituri mici din domeniul sanitar şi cel de asistenţă socială.
Liderul sindical a afirmat că pentru personalul de asistenţa socială s-a solicitat ca Ministerul Muncii să transmită o adresă către preşedinţii consiliilor judeţene, pentru ca aceştia să transmită în cel mult o săptămână salarizarea din asistenţă socială, pentru ca Ministerul de Finanţe să constate câte persoane ar trebui să beneficieze de majorare şi care este impactul bugetar.