Ancheta Mihail Vlasov: Bogdan Olteanu şi-a dat demisia de la Curtea de Arbitraj. Conducerea demisă

Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, şi-a dat demisia joi din funcţia de preşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Cameră de Comerţ şi Industrie a României. Vicepreşedinţii Curţii de Arbitraj Vanda Vlasov şi Brânduşa Ştefănescu au fost demise.
Flori Mladin
11.04.2014

alte articole

Mihail Vlasov (Captură Youtube)
Flori Mladin
11.04.2014

Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, şi-a dat demisia joi din funcţia de preşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Cameră de Comerţ şi Industrie a României. Vicepreşedinţii Curţii de Arbitraj Vanda Vlasov şi Brânduşa Ştefănescu au fost demise.

Colegiul de conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie, sub preşedinţia interimară a lui Mihai Daraban, a destituit joi conducerea Curţii de Arbitraj, şi anume pe Vanda Vlasov, fiica preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României, care era prim-vicepreşedintele Curţii de Arbitraj, şi Brânduşa Ştefănescu, fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care era vicepreşedinte.

Bogdan Olteanu a manifestat diferenţe de viziune referitor la felul în care erau distribuiţi judecătorii: "A spus că cel mai bun lucru în etapa actuală este ca reprezentanţii Camerei să decidă dacă menţin actuala formulă prin care Vlasov desemna în cele din urmă judecătorii cauzelor. Şi că dacă îi vor urma şi alţii exemplu, e ceva normal", potrivit hotnews.

Demisia lui Bogdan Olteanu şi demiterile de la conducerea Curţii de Arbitraj au avut loc după ce, joi, procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe preşedintele suspendat al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov care este acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită. Procurorii DNA susţin că ar fi cerut suma de 1 milion de euro unui om de afaceri, pentru a-l ajuta să câştige un dosar de arbitraj.

Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional

Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României a fost înfiinţată în 1953 şi are ca scop soluţionarea litigiilor de comerţ exterior.

Fostul judecător de la ICCJ Ioan Ionescu este arbitru coordonator pentru curţile de arbitraj de pe lângă camerele de comerţ judeţene, iar avocatul Bazil Oglindă este secretar ştiinţific.

Membrii Colegiului Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional sunt Smaranda Angheni, decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea "Titu Maiorescu", Eugenia Lohan, fost judecător şef de secţie la ICCJ, Stanciu D. Cărpenaru, decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea "Nicolae Titulescu" şi avocatul Viorel Ros.

Curtea de Arbitraj are în structura sa 128 de arbitri români înscrişi pe o listă a arbitrilor şi dispune de o listă de arbitri străini care cuprinde 50 de persoane.

Pe lista de arbitri interni şi internaţionali, valabilă de la 6 martie 2013, sunt Mihail Vlasov şi membrii din conducerea Curţii de Arbitraj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor