Anchetă CE: Contractele între Hidroelectrica şi parte din băieţii deştepţi au fost la preţuri conforme cu piaţă

O anchetă a Comisiei Europene pune într-o lumina nouă celebrele contracte între Hidroelectrica şi băieţii deştepţi, contracte pe care administratorul judiciar al gigatului de stat, Remus Borza, le denunţa în 2012, acuzând că sunt încheiate la preţuri foarte mici şi au adus prejudicii uriaşe companiei.
Sigla Hidroelectrica. (www.hidroelectrica.ro)
Loredana Diacu
13.06.2015

O anchetă a Comisiei Europene pune într-o lumină nouă celebrele contracte între Hidroelectrica şi băieţii deştepţi, contracte pe care administratorul judiciar al gigantului de stat, Remus Borza, le denunţa în 2012, acuzând că sunt încheiate la preţuri foarte mici şi au adus prejudicii uriaşe companiei.

Potrivit Hotnews, în urma unei anchete aprofundate, CE a ajuns la următoarele concluzii: contractele de furnizare a energiei electrice semnate de Hidroelectrica cu anumiţi comercianţi din domeniul energiei şi clienţi din sectorul industrial nu au implicat un ajutor de stat, iar "Hidroelectrica a practicat preţuri care au fost conforme pe deplin cu preţul de referinţă de pe piaţă".

Analiza CE a arătat faptul că Hidroelectrica a practicat preţuri care au fost conforme pe deplin cu preţul de referinţă de pe piaţă aplicat clienţilor industriali ArcelorMittal şi Alro, precum şi comercianţilor de energie electrică Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, EFT, Electrica, Electromagnetica, Energy Holding, Euro-Pec.

Doar preţurile aplicate companiilor Luxten-Lighting, Electrocarbon şi Elsid au fost mai scăzute decât preţul de referinţă al pieţei, DAR nici în aceste cazuri anchetă CE nu a stabilit că decizia de a se acorda condiţii favorabile acestor trei clienţi (care sunt actori privaţi a căror anvergură este relativ mică) poate fi atribuită autorităţilor române, arată Hotnews.

Pe de altă parte, la 21 aprilie 2015, într-o decizie separată, Comisia a concluzionat că în contractele încheiate între Hidrolectrica şi Electrocentrale Deva, pe de o parte, şi de Hidroelectrica şi Termoelectrica, pe de altă parte, li se acordă acestor 2 companii un avantaj economic nejustificat, încălcându-se astfel normele UE privind ajutorul de stat.

Merită reamintit că denunţarea contractelor cu băietii deştepti, odată cu discutabila intrare în insolvenţă a Hidroelectrica, i-au adus producătorului de energie o serie de procese cu băieţii deştepţi.

Până în urmă cu câteva zile, procesele au avut loc în prima instanţă la Tribunalul Bucureşti şi au fost pierdute de către "băieţii deştepţi" însă urmează recursurile la Curtea de Apel.

Dacă Hidroelectrica va pierde aceste procese la Curtea de Apel, va fi nevoită să reia contractele şi să plătească milioane de euro despăgubiri pentru anii în care contractele nu s-au desfăşurat.

Articolul original poate fi citit aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor