"Mită la Hidoelectrica". Pedepse derizorii pentru cei ce au luat mită iar mituitorul nevinovat

În anul de graţie 2013, presa vuia despre sumele uriaşe pe care le dau mită băieţii deştepţi pentru a cumpăra energie ieftină, pe care s-o revând, ulterior, scump. Controversatul Remus Vulpescu, cel care a decis trimiterea Hidroelectrica în insolvenţă denunţat la DNA că i s-a propus o mită în valoare de 1.400.000 de euro, pentru a vota în favoarea unui contract preferenţial între colosul energetic de stat şi compania Energon Power&Gas. Contractul pentru care se cerea votul lui Vulpescu dezavantaja statul român.
(photos.com)
Loredana Diacu
02.06.2015

În anul de graţie 2013, presa vuia despre sumele uriaşe pe care le dau mită băieţii deştepţi pentru a cumpăra energie ieftină, pe care s-o revând, ulterior, scump. Controversatul Remus Vulpescu, cel care a decis trimiterea Hidroelectrica în insolvenţă a denunţat la DNA că i s-a propus o mită în valoare de 1.400.000 de euro, pentru a vota în favoarea unui contract preferenţial între colosul energetic de stat şi compania Energon Power&Gas. Contractul pentru care se cerea votul lui Vulpescu dezavantaja statul român.

Cei care ar fi primit mită respectiv Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, fost consilier al fostului ministru al Energiei Constantin Niţă şi Eugen Brădean, fost director de trading la Hidroelectrica au fost condamnaţi de instanţă însă despre mituitor nu s-a mai auzit aproape nimic.

"Vă mai amintiţi de clujeanul Rareş Criste, ”băiatul deştept” din energie, care a fost implicat în Dosarul Mită la Hidroelectrica? Practic, Criste a oferit o şpagă de 1,4 milioane de euro pentru a cumpăra energie, într-un mod dezavantajos pentru stat, de la Hidroelectrica. În urmă cu două luni au fost emise condamnări definitive în procesul respectiv, însă judecătorii sau procurorii nu au făcut nicio referire la mituitor. Cu toate acestea, şefii de la Hidroelectrica, care ar fi trebuit să vândă energie firmei Energon Power Gas din Cluj au primit câte trei ani de închisoare, cu reduceri substanţiale, într-un proces în care s-a stabilit un prejudiciu de 175 de milioane de lei. Frumos!", scrie Gazeta de Cluj într-un articol dedicat acestui subiect.

"Reţeta de succes, din care face parte Rareş Criste, constituie, de fapt, interfaţa unei organizaţii care, în mod biologic, ar fi trebuit să apună, însă mai rezistă prin “lupii tineri”, care încearcă să îşi facă un nume pe soclul vechii Securităţi, însă, în acelaşi timp, încearcă să se dezică de acest atribut. Spre exemplu, Criste a studiat la McGill University de unde s-a transferat la universitatea austriacă Wirtschaftsuniversität Wien, unde a absolvit studii la nivel de master în domeniul afacerilor cu energie electrică. Face parte din prestigiosul club select Aspen Institut, alături de Bogdan Chiriţoiu, preşedinte la Consiliul Concurenţei, Eugen Popa, consilier în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, omul de afaceri Ion Nestor, partener în NNDKP etc. În acelaşi timp, face afaceri cu persoane din anturajul “Vulpii”, adaugă jurnaliştii clujeni.

Potrivit sursei citate, după denunţul lui Vulpescu, clujeanul Rareş Criste a fost chemat să dea declaraţii la DNA, dar nu a avut calitatea de inculpat. Însă, au fost găsiţi vinovaţi cei care ar fi primit mită.

Articolul jurnaliştilor clujeni poate fi citit aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor