Replică Hidroelectrica: fisurile şi infiltraţiile nu pun în pericol funcţionarea barajului de la Porţile de Fier

Sigla Hidroelectrica. (www.hidroelectrica.ro)
Loredana Diacu
17.02.2015

Hidroelectrica anunţă, în replică la declaraţiile liderului sindical, Cristinel Popescu, care acuză fisuri, rupturi şi infiltraţii la stavilele barajului deversor de la Porţile de Fier I, că "starea tehnică a părţii de construcţie şi a echipamentelor de la barajul deversor Porţile de Fier 1 nu pune sub nicio formă în pericol siguranţa în funcţionare a grupurilor energetice, a barajului, a personalului de exploatare sau a obiectivelor şi populaţiei din aval."

Hidroeletrica mai susţine că în conformitate cu prevederile Legii privind siguranţa barajelor, compania ţine în permanenţă sub control starea construcţiilor hidroenergetice aflate în administrarea sa.

"Amenajarea Porţile de Fier 1 este urmărită în permanenţă de către personal specializat în urmărirea comportării construcţiilor prin intermediul a 2910 aparate de măsură şi control montate pe baraj.", scrie Hidroelectrica într-un comunicat remis Epoch Times,

Reprezentanţii companiei mai afirmă că prin Autorizaţia de funcţionare în siguranţă nr 580/5.10.2011, valabilă până la data de 5.10.2016, se atestă starea tehnică foarte bună a barajului şi a echipamentelor hidro- electro – mecanice aferente barajului Porţile de Fier 1 şi că, având în vedere importanţa deosebită a barajului de la Porţile de Fier 1, această lucrare este urmărită împreună cu partea sârbă prin Comisia de Urmărire a Comportării Construcţiilor (CUCC). Din ultimul raport anual al acestei comisii, rezultă că barajul se află în condiţii tehnice care permit exploatarea în condiţii de siguranţă.

"Fisurile şi infiltraţiile existente, care de altfel sunt uzuale la astfel de construcţii, nu pun în pericol funcţionarea în condiţii de siguranţă a barajului şi a echipamentelor hidro-electro- mecanice, fapt atestat prin expertize, autorizaţii şi concluziile comisiei CUCC.", mai susţine Hidroelectrica.

Compania mai precizează că în ultimii 15 ani, pentru amenajarea hidroenergetică Porţile de Fier 1 şi Porţile de Fier 2 x-a alocat suma de 1, 7 miliarde lei (peste 400 milioane euro) reprezentând lucrări de retehnologizare şi mentenanţă, echipamente şi construcţii hidrotehnice.

Biroul de presa al Hidroelectrica, mai anunţă că Popescu Cristinel, cel care a tras luni, în cadrul unei conferinţe de presă, un semnal de alarmă asupra problemelor de la Porţile de Fier nu este salariat Hidroelectrica iar Sindicatul Porţile de Fier al cărui lider este Popescu, constituit la nivelul sucursalei Hidroserv Porţile de Fier, şi-a pierdut reprezentativitatea la nivelul companiei Hidroserv. Cristinel Popescu nu mai este salariat Hidroserv, fiind concediat disciplinar, mai scriu reprezentanţii companiei.

Reamintim că luni, preşedintele Sindicatului Porţile de Fier, Cristinel Popescu, a avertizat că la stavilele barajului deversor de la Porţile de Fier I au apărut fisuri, rupturi şi infiltraţii, iar izolaţia electrică, pusă în funcţiune în anii '70, poate duce la un scurtcircuit urmat de incendiu şi la deconectarea unităţii de la sistemul energetic naţional.

Instalaţia de acţionare şi automatizare (hidraulică şi electrică) a barajului deversor de la Porţile de Fier I, având în vedere că este pusă în funcţiune din anii '70, are o serie de probleme grave de funcţionare. Precizăm că instalaţia este expusă unor factori climatici extremi (umiditate, ger, condens, căldură excesivă). Din lipsa fondurilor de investiţii reparaţia capitală şi modernizarea barajului nu a fost realizată, cu toate că este imperios necesară, nerealizarea acesteia putând avea consecinţe foarte grave pentru populaţia din aval de hidrocentrală, pentru mediul înconjurător şi pentru buna funcţionare a hidrocentralei însăşi. În galeriile barajului deversor există fisuri care au acţionat în timp şi infiltraţii foarte mari, au apărut fisuri şi rupturi la stavilele barajului deversor şi există pericol de a nu putea închide/deschide stavilele barajului deversor", a declarat Cristinel Popescu, potrivit Hotnews.

Liderul sindical a mai explicat că "din cauza lipsei eclipsei de prindere la instalaţiile de ridicat (macarale) există posibilitatea de răsturnare a macaralei, cu pagube materiale foarte mari, cât mai ales pericol de accidentare a persoanelor aflate în zonă, atât lucrători ai centralei, cât şi persoane aflate pe podul care face legătura între România şi Serbia. Izolaţia electrică îmbătrânită poate să ducă la scurtcircuit şi incendiu. Există infiltraţii de apă de ploaie în secţiile de 0,4kv şi 6 kv, potenţial pericol cu urmări chiar de deconectare a CHE Porţile de Fier I de la sistemul energetic naţional".


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor