Lăzăroiu: Avem evident un război între clasa politică şi Justiţie

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (onlinestudent.ro)

România este în mijlocul unui adevărat război subteran între Justiţie şi clasa politică, este de părere Sebastian Lăzăroiu, fost ministru al Muncii şi consilier prezidenţial, care nu s-a declarat prea optimist cu privire la deznodământul final.

"Avem evident un război între clasa politică şi Justiţie. O spun fără nicio patimă. Poate că par pesimist, dar eu cred că va câştigă clasa politică. Şi vă spun şi de ce. Au genele mai tari, sunt deja la a treia generaţie. S-au multiplicat. Procurorii şi judecătorii sunt cam la prima generaţie. Se vede şi din modul de acţiune al taberelor", afirmă Sebastian Lăzăroiu.

Pe de o parte, clasa politică face ce a învăţat mai bine - nu luptă deschis, foloseşte cele mai de neimaginat tertipuri, trage de timp şi aşteaptă ca acţiunile justiţiei să se erodeze în percepţia publică, a explicat fostul consilier prezidenţial, adăugând că politicienii vor să arate că justiţia e ineficientă în acţiunile ei. Între timp, politicienii mimează acordul cu acţiunile judiciare şi se ascund în spatele unor instituţii cu responsabilitate colectivă, cum e Parlamentul, ca să blocheze tot ce mişcă.

La celălalt capăt sunt magistraţii care, în opinia lui Lăzăroiu, acţionează în forţă, puţin haotic, mizează prea mult pe show mediatic şi speră ca susţinerea publică să dureze cât mai mult.

"În fapt, cine priveşte mai atent la această luptă, îşi dă seama că politicienii, îmbătrâniţi în rele, se folosesc de forţa adversarului, exact ca în artele marţiale. Dacă iei şi mai mare distanţă când priveşti lupta, mai observi ceva: societatea civilă nu foloseşte prilejul pentru a pune presiune pe politicieni să umble la sursele corupţiei, ci, pur si simplu, face galerie uneia din tabere. Pentru că, aşa cum spunea şi Kovesi, realist, în PE, procurorii nu au cum să umble la rădăcină, tot politicienii o pot face", a explicat Sebastian Lăzăroiu.

În prezent, Justiţia stă bine în sondaje fiind puternic susţinută de populaţie, acesta fiind şi principalul motiv pentru care politicienii duc războiul în subteran.

"Cine e mai "nou" în branşă face greşeli, ăştia mai vechi au o mare calitate care îi ajută. Ştiu să aştepte şi să tergiverseze, fără să arate că e un război pe faţă", a adăugat fostul consilier.

Pentru a-şi susţine punctul de vedere, Lăzăroiu a dat o serie de exemple de acţiuni de tergiversare ale politicienilor în războiul cu justiţia, "tactici de măcinare a nervilor" care reflectă modul în care "se duce un război fără să arăţi că eşti în război":

1. Senatul ar trebui să emită o hotărâre la votul din cazul Şova.

Replica: Tăriceanu invită CSM la nişte discuţii informale (CSM a făcut acţiunea de conflict la CCR şi a obţinut decizia privind votul în cazul Şova). Adică, să mai vorbim, să ne cunoaştem şi noi. Nu suntem pe poziţii diferite, dar hai să mai stăm la o mică bârfă...UPDATE: discuţia asta informală nu se poate face aşa, la o cafea, trebuie să se pronunţe BP, să redacteze o scrisoare de invitaţie către CSM, bla bla, poate pe la vară...

2. DNA cere Senatului documente oficiale privind votul în cazul Şova, dar şi în alte dosare de anul trecut. Foarte probabil documentează abuzul în serviciu al lui Tăriceanu.

Replica: Biroul Permanent se întruneşte şi spune că scrisoarea DNA nu e corect întocmită. Pe asta o ştiţi din experienţă: Aţi greşit ghişeul, mergeţi la camera 202.

3. DNA, Preşedintele şi alte instituţii fac presiuni asupra Guvernului să recupereze, prin ANAF, prejudiciile din dosarele condamnaţilor.

Replica: ANAF se scarpină după ceafă, nu ştie ce să facă. Guvernul găseşte o soluţie: facem o altă instituţie care să se ocupe de recuperarea prejudiciilor. Asta o să dureze o lună, două, acte normative, alte tergiversări. Se înfiinţează, urmează popularea cu funcţionari, asta mai durează cam un an. Când începe să funcţioneze se cere o excepţie de neconstituţionalitate şi instituţia se desfiinţează. O luăm de la capăt...

"Asta ca să înţelegeţi de ce politicienii nu pot pierde războiul cu justiţia", a concluzionat Sebastian Lăzăroiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.