Analiză de ştiri - Scandalul SRS ia amploare

Lumea politică din România este mereu plină de surprize. Unul dintre cele mai recente scandaluri de pe scena politicii româneşti i-a avut în centrul atenţiei pe doi protagonişti cu renume: preşedintele Traian Băsescu şi senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
09.11.2013

Lumea politică din România este mereu plină de surprize. Unul dintre cele mai recente scandaluri de pe scena politicii româneşti i-a avut în centrul atenţiei pe doi protagonişti de renume: preşedintele Traian Băsescu şi senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu.

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu (SRS) declarase miercuri că, în 2004, în conturile de campanie ale Alianţei D.A. ar fi intrat aproximativ 7 milioane de dolari americani, bani care nu au fost declaraţi în anul următor în Monitorul Oficial, în conformitate cu prevederilor legale, scrie Realitatea.

După această declaraţie politică, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) s-a autosesizat şi a început o investigaţie.

Traian Băsescu reacţionează

Preşedintele Traian Băsescu a fost primul care i-a dat replica joi lui Sorin Roşca Stănescu, afirmând despre acesta că este "un mincinos prost", deoarece a lansat un document fals şi că liberalul ar trebui să meargă, dacă se dovedeşte că nu are dreptate, unde a mers "înalt prea sinucisul Adrian Năstase".

"Dacă Roşca Stănescu are dreptate, eu mă duc cu plăcere şi cu conştiinţa împăcată alături de Înalt Prea Sinucisul Adrian Năstase. Dar, dacă nu, ar trebui să se ducă el", preciza şeful statului, prezent la un eveniment pe tema medierii.

Traian Băsescu a subliniat: "Sper să aibă decenţa să se ducă singur, ca falsificator, lângă înalt prea sinucisul Adrian Năstase. Că asta spuneaţi, că uite ce a făcut Năstase, şi a făcut puşcărie, şi deci, falsuri tip Roşca Stănescu".

"Am să vă arăt ce înseamnă un mincinos prost. A lansat aceste ordine de plată, care sunt nişte falsuri. Spune data în care s-a virat un milion de dolari în contul Alianţei «Dreptate şi Adevăr». Trece şi contul, care corespunde contului, numai că e aşa de prost, încât nu duce falsul până la capăt şi lasă contul cu terminaţia ROL. Într-un cont de lei, că asta înseamnă lei, nu poţi să virezi niciodată dolari. Deci un fals incomplet. Şi la fel e pe toate cele aşa zise 7 milioane de dolari, toate se virează într-un cont de lei. Nici rudele din generaţiile anterioare ale lui SRS n-ar putea să facă. (..) Le aveţi, sunt pe toate site-urile, din păcate şi pe un site care se vrea al justiţiei, le promovează", a continuat preşedintele.

Sorin Ovidiu Vantu îl contrazice pe SRS

Sorin Ovidiu Vantu a precizat pentru publicaţia Lumea justiţiei că nu a sponsorizat campania D.A. din 2004 şi probabil că senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a fost "minţit". Roşca Stănescu a afirmat că în 2004, Alianţa D.A. ar fi primit şapte milioane de dolari de la două firme off-shore din Cipru - bani folosiţi în campania electorală - care nu au fost declaraţi. Una dintre cele două firme este COMAC Limited, care aparţine omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.

Decizia PICCJ

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a constatat că operaţiunile menţionate în mesajele de transfer interbancar din cadrul documentele prezentate de SRS nu sunt reale, ele nu au fost efectuate.

PICCJ a anunţat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, că declaraţiile publice ale lui Sorin Roşca Stănescu "relevă aceleaşi aspecte cu cele cuprinse în denunţul penal formulat de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) în legătură cu un eventual transfer de bani din străinătate către Alianţa Dreptate şi Adevăr, ce a fost efectuat în anul 2004".

PICCJ a precizat că informaţiile din respectivul denunţ reprezintă obiectul dosarului 1785/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Parchetul general precizează că ONPCSB i-a comunicat, vineri, că din verificările făcute reiese faptul că "operaţiunile menţionate în mesajele swift nu sunt reale, respectiv nu au fost efectuate".

"Concluziile verificărilor vor fi avute în vedere la soluţionarea cauzei, care în prezent este în faza actelor premergătoare", se explică în comunicatul citat.

Băsescu aduce completări

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut un discurs vineri, la Palatul Cotroceni, unde a aprofundat subiectul:

"Al doilea subiect pe care aş dori să-l abordez este legat de întâmplarea cu Sorin Roşca Stănescu. Îmi menţin integral caracterizarea pe care i-am făcut-o ieri seară, dar aici a fost vorba de un joc mult mai larg şi pe care l-am înţeles din prima clipă. Promovarea acestei minciuni nu a fost întâmplătoare. O fundaţie care ţine de domnul Voiculescu a depus aceste documente încă din luna februarie şi ele au fost investigate de poliţie. Nimeni nu putea da o soluţie favorabilă pe aceste documente, desigur. Ieşirea publică a domnului SRS a fost una precipitată. A preluat el documentele aruncate de fundaţie la poliţie în luna februarie pentru că intrase în dificultate pentru că anterior făcuse o declaraţie că eu şi alţii aveam conturi în Seychelles. Fiind un om laş şi realizând că n-avea acoperire parlamentară, şi-a dat seama că trebuie să schimbe registrul. Eu i-am intentat o acţiune în instanţă pentru declaraţia iniţială. Aş vrea să vă clarific povestea acestor documente pe care le-a scos domnul Sorin Roşca Stănescu şi le-a distribuit în presă cu afirmaţii mincinoase.

Ele vin de la o firmă din Cipru, pentru că este firma prin care Sorin Ovidiu Vantu a spălat bani, iar acest lucru se află acum în investigarea procurorilor. Fac această afirmaţie nu pentru că ştiu ce au în dosar procurorilor, dar ştiu ce am cerut în mod repetat preşedintelui Ciprului. Deschiderea comisiei rogatorii pentru ca procurorii români să aibă acces la informaţii cu privire la mişcări de bani făcute de societăţi înregistrate în Cipru de către cetăţeni români. Am avut probleme mari pentru că solicitările la nivelul parchetelor nu a primit răspunsuri pozitive. Ghinionul lui SRS şi lui SOV şi neinspiraţia de a utiliza asemenea falsuri este subliniată şi de faptul că prin această firmă s-au virat bani şi domnului Popa, care se afla în Indonezia. Îl ştiu pentru că a trebuit să fac intervenţii repetate pe lângă preşedintele Indoneziei pentru că România să afle aceste informaţii. Oamenii şi televiziunile care i-au promovat au avut ghinion. Asta explică şi reacţia pripită de aseară a lui SOV, pentru ca el este parte a acestei manopere. Lansarea către poliţie, cu sprijinul Fundaţiei domnului Voiculescu, a avut rolul de a pune procurorii şi ofiţerii anchetatori pe drumuri greşite să caute prin SUA bănci în speranţa că dosarul va fi atât de mult întârziat încât o să se îndeplinească dorinţa domnilor SOV, SRS, Victor Ponta şi Crin Antonescu să-mi expire mandatul şi să înceapă să controleze ceea ce se întâmplă în Parchete. Voi proteja justiţia în faţa politicului până în ultima zi a mandatului meu. Îi avertizez că sunt foarte hotărât, fie că vorbim de domnul Voiculescu, fie că vorbim de domnii Ponta, Antonescu sau Roşca Stănescu, este bine să nu aibă nicio speranţă că în ultimele 12-13 luni ale mandatului voi fi mai puţin vigilent în a apăra justiţia de interferenţele politicului.

Pentru că domnul preşedinte al Senatului Crin Antonescu vrea să facă şi o comisie parlamentară prin care s-ar fi văzut cum a spălat preşedintele bani, îl rog pe domnul Crin Antonescu să-l întrebe pe domnul Roşca Stănescu dacă pe data de 03.02.2004 i s-au virat în cont exact de la firma cipriotă 229.772 de dolari şi să-l mai întrebe de o altă dată, 30.12.2004, dacă i s-a virat cumva, tot de la aceeaşi firmă suma de 486.000 de euro şi eventual pentru care servicii. Poate îi spune domnului Crin Antonescu. Cam asta despre marele senator al patriei Sorin Roşca Stănescu, foarte susţinut de domnul Crin Antonescu pentru o comisie. Dar să se grăbească, pentru că dosarul de spălare de bani merge înainte. Şi poate îl cheamă şi pe Vantu la o audiere. Ce ghinion, să cazi exact pe o firmă despre care preşedintele ştia", a declarat Traian Băsescu.

Crin Antonescu, gata să îl exculdă pe SRS din partid

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat vineri, la Realitatea TV, că va propune excluderea senatorului Sorin Roşca Stănescu din partidul care îl conduce, dacă se va dovedi că documentele prezentate de acesta sunt false. PIICJ a informat deja că operaţiunile menţionate în mesajele de transfer interbancar din documentele prezentate de SRS nu sunt reale, adică nu au fost efectuate.

"Dacă Sorin Roşca Stănescu a aruncat pe piaţă documente false folosind asemenea acuzaţii - voi face propunerea de excludere, un senator al României nu poate face aşa ceva", a declarat liderul PNL.

"Ce bani şi-au dat, luat ei - nu ştiu, nu ştie niciun om normal din ţara asta, şi dacă domnul Băsescu are să-i pună întrebari lui Sorin Roşca Stănescu despre o perioadă în care erau foarte apropiaţi, să o facă", a precizat Crin Antonescu, adăugând că ideea unei conspiraţii la care au luat parte el şi Ponta nu este altceva decât o "fantasmagorie".

"Eu nu am de unde să ştiu despre conturile lui Sorin Roşca Stănescu, nu caut în conturile oamenilor, domnul Băsescu să sesizeze pe cine trebuie dacă e ceva ilegal", a subliniat Antonescu.

SRS vine cu clarificări ulterioare

Sorin Roşca Stănescu a comentat, în cadrul unui comunicat de presă, afirmaţia PIICJ potrivit căreia documentele prezentate de el sunt false şi a şi acuzaţiilor lui Traian Băsescu referitor la cele două sume de bani care i-au intrat într-un cont în 2004.

În continuare vă prezentăm integrral comunicatul lui SRS:

"Ce poate să facă un senator al României atunci când este sesizat că la Parchetul General este depusă, din luna martie, o plângere penală incendiară? Care, cu subiect şi predicat, arată că o alianţă politică a încasat ilegal 7 milioane de USD. Iar această plângere este semnată, nu de o persoană oarecare, nu de un ONG oarecare, ci de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului, care s-a facut cunoscută, în ultimii ani, prin numeroase intervenţii publice, extrem de pertinente. Ce ar putea face acelaşi senator după ce, la începutul lunii octombrie, rosteşte o declaraţie politică de la tribuna Parlamentului pe aceeaşi temă, solicitând organelor în drept să investigheze cazul. Declaraţie care a apărut in Monitorul Oficial al României. Ce ar putea face acelaşi senator văzând că, în ciuda acestor demersuri, instituţiile statului şi, în primul rând, Parchetul General nu dau niciun raspuns. Mai mult chiar, din discuţiile cu rerezentanţii FACIAS, a rezultat că niciunul dintre aceştia nu a fost invitat la Parchet pentru a oferi detalii.

Este vorba, în definitiv, de o primă verificare, extrem de sumară. Au intrat sau nu au intrat bani în contul Alianţei D.A. în toamna anului 2004? Pentru un procuror durează câteva minute să sesizeze Oficiul pentru Prevenirea Spălarii Banilor. Pentru Oficiu durează câteva minute să se informeze. Şi apoi, dacă informaţiile şi documentele prezentate în plângerea penală sunt false, acest fapt este comunicat şi consemnat ca atare. Chestiunea putea fi lamurită în luna martie a acestui an. Sau măcar după declaraţia mea politică, făcută în urmă cu mai bine de o lună.

Ce altceva ar mai putea face un senator, aflat într-o asemenea situaţie şi încercând să afle adevarul, decât să forţeze lucrurile, făcând publice respectivele documente. Despre care nu avea niciun fel de bănuială că ar fi false.

Şi care este răspunderea senatorului care, în interes public, în încercarea de a afla adevarul şi de a obţine un răspuns de la instituţiile statului, a făcut cunoscute documente aflate într-un dosar penal? Pe care nu le-a sustras.

Cât priveşte alegaţiile preşedintelui Romaniei, Traian Băsescu, vizând faptul că aş fi beneficiat, de la aceeaşi firmă care ar fi făcut viramentele în contul Alianţei D.A., la rândul meu de două sume de bani, răspunsul este simplu de dat. Şi a fost deja investigat. Da, am beneficiat de două sume de bani în schimbul vânzării acţiunilor pe care le aveam la trustul de presă Ziua. Iar în prima parte a anului 2004, când s-a făcut această tranzacţie perfect legală, Banca Naţională a Romaniei a aprobat operaţiunile financiare în baza unui dosar pe care experţii instituţiei l-au studiat”, a declarat Sorin Roşca Stănescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor