Analist ucrainean: ”Parteneriatul Estic trebuie să pună mai mult accent pe securitatea ţărilor noastre”(video)

”E necesar ca UE să schimbe paradigma. Există în ţările noastre în primul rând o preocupare legată de nivelul de securitate”, a afirmat Hennadiy Maksak, director al think-tank-ului Foreign Policy Council ”Ukrainian Prism”, la Bucureşti.
Hennadiy Maksak, Director, Head of the Foreign Policy Council "Ukrainian Prism", Kyiv, Ukraine (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Matei Dobrovie
06.04.2016
Se încarcă player-ul...

”Ministrul leton de Externe a spus că ar fi o greşeală să credem că cu cât mai puţini soldaţi sunt pe flancul estic, Rusia este mai puţin deranjată. Dacă UE reuşeşte să pună mai mult accent pe securitate în cadrul Parteneriatului Estic, acest lucru nu ar deranja Rusia. UE ar trebui să accentueze componenta de securitate pentru a fi un actor global”, a susţinut Maksak în cadrul conferinţei ”Europe's Arc of Instability? The Eastern Partnership Revisited”, organizate marţi de Fundaţia Friedrich Ebert.

Referitor la situaţia Ucrainei, expertul a arătat că guvernul actual de la Kiev este cel mai pro-european dintotdeauna, în manifestări şi declaraţii, dar nicio reformă n-a fost dusă până la capăt. Aproape toţi actorii politici şi-au exprimat dorinţa de integrare europeană, dar nu există o masă critică a liderilor care vor să acţioneze diferit şi să facă reforme. Influenţa oligarhilor asupra scenei politice şi a sferei economice rămâne mare, iar voinţa politică de a face reforme este scăzută.

”Există o criză a coaliţiei de guvernare şi încă suntem în mijlocul acestui proces, aşa că nu ştiu când vom vorbi despre o stabilitate politică în Ucraina. Corupţia este cauza noii crize politice cu care ne confruntăm în prezent”, a mai spus Maksak.

El a subliniat că deşi Ucraina a semnat acordul de asociere în 2014 şi de atunci mecanismul de implementare s-a creat şi există un Birou guvernamental pentru integrarea europeană şi au fost numiţi viceminiştri în toate regiunile privind integrarea europeană, ”nu există un lider politic care să conducă toate reformele asociate acestei căi de integrare”.

”Pentru implementarea reformelor în Ucraina a trebuit să chemăm expaţi. Reformele sunt întârziate. Există o lipsă de corelare între ce s-a planificat şi ce se face în prezent”, a adăugat Maksak, care a arătat că autorităţile fac presiuni asupra celor din societatea civilă implicaţi în implementarea luptei anti-corupţie.

Referitor la perspectiva de aderare la UE, expertul ucrainean consideră că trebuie să existe un obiectiv final al cooperării ţării sale cu UE. ”Care este perspectiva? Principiul more for more se aplică perfect. Dacă fiecare stat face mai mult, primeşte perspectiva respectivă. Rusia a construit structuri precum Uniunea Vamală tocmai pentru a contracara această perspectivă a aderării la UE”, a concluzionat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor