”Crimeea s-a transformat într-o insulă a fricii” (video)
alte articole
Gayana Yüksel a arătat în cadrul conferinţei ”Crimeea: manifestări geopolitice”, organizată marţi de Ambasada Ucrainei la Bucureşti şi de Geopolitica Club România, că trei tătari au fost omorâţi în Crimeea, dintre care unul pentru că a ţinut un protest paşnic în Simferopole, iar Procuratura nu a făcut nimic pentru a-i găsi pe ucigaşi. În plus, 20 de tătari crimeeni au fost răpiţi. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în 2014 după anexarea Crimeei, iar majoritatea celor răpiţi sunt tineri.
Pe de altă parte, autorităţile ruse au deschis procese împotriva tătarilor care au protestat în număr mare pe 26 februarie în faţa Parlamentului faţă de anexarea Peninsulei pentru a-i speria şi descuraja pe alţii să le urmeze exemplul. Yüksel a precizat că autorităţile ruse îi arestează acum pe cei care au protestat atunci şi-i judecă după legile ruseşti. În prezent, din 28 de persoane arestate, 12 sunt tătari crimeeni.
Mai mult, a fost deschis şi un proces împotriva Mejlis-ului tătarilor, prin care se doreşte declararea sa ca organizaţie extremistă şi interzicerea acestui organ. ”Toţi membrii Mejlis şi rudele lor pot fi declaraţi extremişti şi arestaţi sau cercetaţi”, a adăugat Gayana.
Ea a mai atras atenţia asupra faptului că, după anexare, Crimeea este transformată într-o unitate militară, cu 100.000 de soldaţi, cu arme noi şi devine ”un avanpost al Federaţiei Ruse în sud, iar acestă situaţie este un pericol pentru toate ţările de la Marea Neagră, pentru toate statele europene, inclusiv pentru România”.
”Ucraina şi Crimeea au nevoie de sprijin. Să nu vă gândiţi că este o situaţie îndepărtată, care nu vă interesează. Trebuie să fim uniţi şi să acţionăm împreună deoarece în faţa noastră se află o ţară care încalcă dreptul internaţional”, a concluzionat Gayana Yüksel.
La rândul său, fostul ambasador Tashin Gemil, directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice, a reamintit că tătarii din Crimeea ”au ales fără şovăire să fie în componenţa Ucrainei atunci când au avut de ales, pentru că ştiau ce înseamnă stăpânirea Rusiei”.
În opinia sa, Vladimir Putin pune în aplicare în prezent un plan mai vechi al ţarului Petru cel Mare, care viza strâmtorile, Constantinopolul şi Marea Mediterană pentru că fără ”Istanbul şi strâmtori, Rusia nu poate să iasă la mările calde”, iar fără Crimeea acest plan nu poate fi realizat.
Gemil a îndemnat Parlamentul ucrainean să recunoască tătarii din Crimeea ca populaţia autohtonă, istorică a Peninsulei, arătând că aceştia au fost singurii care s-au opus anexiunii Crimeei în 2014, când 10.000 de tătari au ieşit să protesteze. Mai mult, profesorul a arătat că ”chiar dacă aceştia nu au curent electric şi alimente şi suferă, ei susţin blocada impusă Crimeei de Ucraina pentru că ştiu că fără asta nu pot elibera Crimeea de Rusia”.
Fostul ambasador s-a referit şi la sancţiunile economice impuse Rusiei de UE, susţinând că Moscova încearcă ”destrămarea UE prin pornirea unui milion de oameni spre aceasta. Rusia alimentează exodul, criza refugiaţilor şi acest asalt paşnic al UE, prin bombardamentele în Siria”.
”Crimeea face parte dintr-un mare plan prin care Rusia vrea să dicteze noua ordine mondială”, a concluzionat Gemil.