Pilotul ucrainean Savcenko condamnată la 22 de ani de închisoare de către Kremlin

Un tribunal rus a condamnat-o pe Nadia Savcenko la 22 de ani de închisoare, în ciuda dovezilor prezentate de avocaţii apărării care îi demonstrau nevinovăţia. SUA, UE protestează.
Pilotul ucrainean pilot Nadia Savchenko, în sala de tribunal. Savchenko a fost condamnată la 22 de ani pentru rolul pe care l-ar fi avut în moartea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei. Analiştii consideră procesul ca fiind un fals, motivat politic
Pilotul ucrainean pilot Nadia Savchenko, în sala de tribunal. Savchenko a fost condamnată la 22 de ani pentru rolul pe care l-ar fi avut în moartea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei. Analiştii consideră procesul ca fiind un fals, motivat politic (VASILY MAXIMOV/AFP/Getty Images)

Pilotul ucrainean Nadia Savcenko a primit marţi 22 de ani de închisoare din partea unui tribunal rus, care a găsit-o vinovată de implicare în uciderea a doi jurnalişti ruşi în timpul conflictului separatist din estul Ucrainei.

Procurorii au susţinut că ea a direcţionat focul de mortiere care a provocat moartea celor doi bărbaţi.

Avocaţii apărării au declarat că înregistrările telefonice au dovedit faptul că Savcenko fusese deja capturată de rebelii pro-ruşi în momentul în care a avut loc acel atac, în iunie 2014.

Judecătorul Leonid Stepanenko a respins argumentele avocaţilor pilotului ucrainean, conform cărora aceasta nu a putut să fie implicată în uciderea jurnaliştilor. “Dovada furnizată de tabăra acuzării este de încredere şi desfiinţează teoria apărării cu privire la nevinovăţia lui Savcenko.”

În momentul în care i s-a prezentat sentinţa, pilotul ucrainean a început să cânte un cântec popular ucrainean. Susţinătorii ei din sala de tribunal au început, la rândul lor, să cânte imnul naţional al Ucrainei înainte ca personalul securităţii tribunalului să îi scoată afară din sală.

În Kiev, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a denunţat procedurile: “Ucraina nu va recunoaşte niciodată – repet, niciodată – nici acest proces de faţadă şi nici aşa-zisa sentinţă. Am ridicat chestiunea eliberării Nadiei Savcenko şi a altor ostatici ucraineni de multe ori. Preşedintele [rus Vladimir] Putin a declarat că, după ce tribunalul îşi va anunţa aşa zisa decizie, Nadia Savcenko va fi trimisă în Ucraina. Acum este momentul potrivit pentru îndeplinirea acelei promisiuni”.

Poroşenko a adăugat că va fi pregătit pentru un schimb între doi soldaţi ruşi arestaţi în Ucraina şi pilotul Savcenko.

Oficialii ruşi au semnalat anterior că ar dori să ia în considerare un schimb de prizonieri dar, marţi, un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că “numai preşedintele rus Vladimir Putin poate decide asupra acestui lucru”.

Savcenko, care a fost aleasă în Parlamentul ucrainean în timp ce îşi aştepta procesul, a recurs de mai multe ori la greva foamei şi susţine că este victima unei parodii de proces ce urmăreşte să umilească Ucraina.

SUA, Uniunea Europeană şi un număr de alte ţări au cerut Rusiei să o elibereze pe Savcenko. Acele apeluri au fost repetate după ce Rusia a anunţat condamnarea ucrainencei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe