Poroşenko, atins de scandalul Panama

Documentele dezvăluite în cadrul scandalului Panama Papers îl implică şi pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, care deţine cea mai mare fabrică de ciocolată din Ucraina.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.04.2016

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, “regele miliardar al ciocolatei”, al cărui imperiu corporatist include fabrici auto, un şantier naval, un post de televiziune şi cea mai mare fabrică de ciocolată din Ucraina, a câştigat alegerile prezidenţiale din 2014 destul de categoric, rezultat care a fost în mare parte atribuit perspicacităţii sale politice.

Poroşenko şi-a schimbat cu abilitate afiliaţiile politice de-a lungul anilor şi a evitat să fie viciat de lideri corupţi şi oligarhi din Ucraina. Deşi a promis că se va opune oligarhilor şi că va “împiedica influenţa neadecvată a intereselor private asupra statului”, criticii încă aşteaptă ca preşedintele ucrainean să îşi respecte promisiunea.

Susţinător al Revoluţiei Portocalii pro-Europa din 2004, Poroşenko s-a poziţionat, de asemenea, ca un naţionalist care ar putea urmări dezvoltarea unor relaţii paşnice cu Rusia.

În august 2014, în timp ce trupele ruseşti au pătruns în estul Ucrainei, Poroşenko a devenit singurul acţionar al Prime Asset Partners Limited, pe care firma de avocatură panameză Mossack Fonseca a creat-o în Insulele Virgine Britanice.

O firmă de avocatură din Cipru, care reprezenta proaspăt achiziţionata companie, a descris-o pe aceasta ca fiind o “companie holding ce controlează alte companii cipriote şi ucrainene ale Roshen Group, unul dintre cei mai mare producători europeni de produse de cofetărie”.

Firma de avocatură a scris că, deşi a fost creată pentru “o persoană implicată în politică”, Prime Assets Partners nu are nicio legătură cu “activităţile politice” ale acelei persoane. În timpul campaniei prezidenţiale din 2014, Poroşenko a promis că îşi va vinde majoritatea activelor sale, toate fiind transferate către Prime Assets Capital, conform unui raport de ştiri.

În octombrie 2014, o bancă ucraineană la care Poroşenko deţinea un pachet majoritar de acţiuni, Internaţional Invest Bank, a trimis o scrisoare de referinţă către Mossack Fonseca, susţinând că, de altfel, conturile sale de acolo “au fost administrate în mod satisfăcător”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor