La ordinul lui Tăriceanu, Senatul a condamnat declaraţiile anti-unioniste ale ambasadorului SUA la Chişinău

Declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, pe marginea unei eventuale unirii a României şi Republicii Moldova nu au rămas netaxate. Senatul României, la iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu, a adoptat un proiect de declaraţie prin care respinge ferm, ca neavenite, respectivele afirmaţii ale oficialului american.
Vot în Parlament (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
20.09.2016

Senatul României a respins fără echivoc, ca neavenite, declaraţiile recente ale ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, potrivit cărora Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent, unirea cu România nefiind "o alegere practică", se arată într-un proiect de declaraţie iniţiat de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi adoptat marţi de plen cu 49 de voturi "pentru", o abţinere şi un vot "împotrivă".

Astfel, în Declaraţia adoptată de senatori se afirmă că "declaraţiile diplomatului american au fost primite cu surprindere, îngrijorare şi o mare doză de insatisfacţie de opinia publică din România", potrivti Agerpres.

"În acest context şi ţinând cont de parteneriatul strategic al României cu SUA, declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, făcute la postul Moldova 1 cu ocazia aniversării a 25 de ani de independenţă a R. Moldova, au fost primite cu surprindere, îngrijorare şi o mare doză de insatisfacţie de opinia publică din România'', se arată în textul declaraţiei.

Se mai arată că aceste declaraţii ''nu pot şi nu vor afecta parteneriatul strategic al României cu SUA şi nu vor schimba coordonatele politicii externe a României cu privire la R. Moldova". Totodată, acestea "nu pot impieta asupra voinţei suverane a cetăţenilor din cele două state privind viitorul lor comun în UE şi nici asupra chestiunii identităţii naţionale româneşti comună pe ambele maluri ale Prutului, ce nu poate fi interpretată sau rescrisă de altcineva".

"Senatul României afirmă că istoria dureroasă şi sutele de mii de victime ale represiunii staliniste îşi pot afla o reparaţie morală prin susţinerea cu putere, inclusiv de către SUA, a vocaţiei europene a R. Moldova, precum şi faptul că relaţiile privilegiate de cooperare şi parteneriat dintre România şi R. Moldova vor dobândi forma optimă de manifestare prin aderarea R. Moldova la UE", se precizează, printre altele, în document.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor