Iurie Leancă şi Victor Ponta au marcat la Sculeni evenimentul „Fără vize peste Prut”




Iurie Leancă şi Victor Ponta au marcat la Sculeni evenimentul „Fără vize peste Prut”
Iurie Leancă şi Victor Ponta au marcat la Sculeni evenimentul „Fără vize peste Prut” (gov.md)

Prim-ministrul Iurie Leancă şi omologul său român, Victor Ponta, s-au întîlnit în satul Sculeni, raionul Ungheni, şi la punctul de trecere moldo-român pentru a vedea cum decurge pentru cetăţenii moldoveni procesul de traversare a frontierei doar cu paşaport biometric, fără viză.

„Sunteţi aici, chiar la frontiera de astăzi încă nu doar cu România, dar şi cu Uniunea Europeană. Sper ca frontiera Uniunii Europene să putem în următorii patru, cinci, şase ani s-o extindem la Est de noi. Sunt convins că cei din Sculeni, de pe malul sting al Prutului, vor putea comunica mult mai uşor cu cei de pe malul drept al Prutului”, a menţionat Premierul Iurie Leancă.

La rândul său, Victor Ponta a declarat că ceea ce se întâmplă astăzi este un moment istoric şi reprezintă încă un pas al Moldovei spre Europa. „Şi vreau să vă spun să aveţi încredere că toţi paşii pe care îi veţi face în continuareunt spre binele nu, în mod special al generaţiei actuale, ci în mod special al generaţiei care vine, al tinerilor care astăzi ştiu mai puţin despre ce înseamnă Europa şi cât bine poate însemna acest lucru”, a declarat şeful Guvernului de la Bucureşti.

După discuţiile cu localnicii şi declaraţiile oficiale, cei doi s-au îndreptat, prin punctul de trecere a frontierei dintre cele două ţări. Aici, Premierii au discutat cu un grup de tineri moldoveni care a traversat hotarul peste Prut, fără vize, în baza paşaportului biometric.

La final, Iurie Leancă şi Victor Ponta au făcut declaraţii de presă.

„Trăim acest eveniment frumos care, de fapt, nu înseamnă nimic altceva decît un vis transformat în realitate. Pas cu pas, prin muncă asiduă, dedicaţia colegilor mei de la diverse ministere, dar şi cu sprijinul foarte activ şi dezinteresat al partenerilor noştri europeni, iată am ajuns să trăim această zi”, a declarat Iurie Leancă.

De cealaltă parte, omologul român a vorbit despre proiectele bilaterale comune şi despre sprijinul necondiţionat pe care România este gata să-l ofere Republicii Moldova.

„Îmi doresc ca în cursul acestui an, Republica Moldova să semneze cât mai repede Acordul de Asociere, iar tot ceea ce înseamnă Europa, să fie din ce în ce mai mult simţit de cetăţenii moldoveni”, a precizat Victor Ponta.

De ieri, 28 aprilie, cetăţenii moldoveni, care au paşapoarte biometrice, pot merge în spaţiul Schengen, inclusiv în România, fără vize.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe