Republica Moldova, exemplu de curaj demn de medalia de aur, din care toţi putem învăţa (presă)

Dacă ar exista o competiţie olimpică pentru cea mai curajoasă ţară din lume, medalia de aur ar putea merge foarte bine în Moldova, pentru curajul său de a-i ţine piept preşedintelui rus Vladimir Putin, scrie cotidianul american The New York Times în ediţia online, într-un editorial semnat de Nicholas Kristof.
(VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.04.2014

Dacă ar exista o competiţie olimpică pentru cea mai curajoasă ţară din lume, medalia de aur ar putea merge foarte bine în Moldova, pentru curajul său de a-i ţine piept preşedintelui rus Vladimir Putin, scrie cotidianul american The New York Times în ediţia online, într-un editorial semnat de Nicholas Kristof.

Gândiţi-vă la Moldova ca la 'următoarea Ucraina' pentru Rusia, care poate fi pe cale să i-a o 'muşcătură' din această mică ţară situată lângă Ucraina şi România şi despre care de multe ori s-a spus că este cea mai săracă din Europa. Rusia a agresat deja fără milă Moldova pentru că a încercat să adere la Uniunea Europeană, impunând sancţiuni, cum ar fi blocarea exporturilor de vin, cruciale, din această ţară. Rusia ameninţă chiar să taie gazul natural de care moldovenii depind.

'Sperăm că nu veţi îngheţa', a avertizat public un înalt oficial rus.

Cu toate acestea, guvernul curajos al Republicii Moldova refuză să se conformeze. Este determinat să adere la Uniunea Europeană şi să creeze legături cu Occidentul.

'Nu există nicio alternativă pentru noi, decât să continuăm integrarea europeană'. 'Suntem europeni! Nimeni nu ar trebui să conteste acest lucru', a declarat prim-ministrul Iurie Leancă, fost diplomat, într-o engleză perfectă, în biroul său din capitala Chişinău, relatează semnatarul articolului.

Dragostea Republicii Moldova pentru Occident este neîmpărtăşită, comentează acesta. Washingtonul abia dacă o observă. Niciun preşedinte (american) nu a vizitat-o. Vizita vice-preşedintelui Joe Biden în Ucraina din această săptămână ar fi fost un moment perfect pentru a trece pe acolo şi a-i arăta sprijinul, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Până la urmă, Republica Moldova are o populaţie de mai puţin de patru milioane de locuitori şi nicio semnificaţie strategică evidentă.

Cu câteva gesturi modeste, preşedintele Obama ar putea recompensa fermitatea Republicii Moldova. În schimb, în faţa ignoranţei americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, poate anexa în mod oficial o parte din Republica Moldova, Transnistria, cât şi o parte din sudul Ucrainei, inclusiv Odesa, pentru a avea acces la Transnistria, în următoarele săptămâni.

Republica Moldova, care este vorbitoare de limba română, este rurală, relaxată şi verde, dar economia s-a prăbuşit după dezmembrarea Uniunii Sovietice şi, probabil, un milion de oameni au plecat din ţară pentru a găsi de lucru. În unele sate din Moldova, este dificil să găseşti femei tinere, atât de multe au plecat pentru locuri de muncă în străinătate. Potrivit unor monitori ai drepturilor omului şi unor oficiali ai ONU, aceste femei au fost păcălite, violate şi traficate de reţele de crimă organizată în bordeluri din Europa de Vest.

În ultimii ani, guvernul a încercat să construiască o economie de piaţă pro-occidentală, iar ţara se redresează, dar este încă fragilă. Mulţi se tem că Putin va dirija acum 'războiul său mascat' de intruşi şi provocatori pentru a transforma Republica Moldova în următoarea Ucraina.

Ar putea fi prea târziu pentru a-l descuraja pe Putin în privinţa Moldovei, dar, indiferent ce se întâmplă, ar trebui să susţinem Guvernul curajos al Republicii Moldova. Statele Unite pot ajuta prin sprijinirea infrastructurii pentru ca Republica Moldova să importe gaze naturale şi energie electrică din România, făcând mai greu pentru Putin să-i 'îngheţe' pe moldoveni în supunere. Putem determina Uniunea Europeană să îmbrăţişeze dorinţa Republicii Moldova de a adera, scrie The New York Times.

Şi dacă preşedintele Obama ar putea vizita această ţară curajoasă pentru câteva ore, oamenii l-ar aclama cum nu a mai fost aclamat vreodată până acum - şi ar vedea un exemplu de curaj demn de medalia de aur, din care toţi putem învăţa, încheie semnatarul articolului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor