Ana Ursachi despre Viorel Morari: Să nu uităm cine l-a servit cu docilitate pe Plahotniuc pentru salarii lăsate în plic

Viorel Morari a fost suspendat din funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie şi delegat la Procuratura Generală în loc să fie demis şi condamnat, consideră fostul deputat Alexandru Petcov, opinie împărtăşită şi de avocata Ana Ursachi.
Ana Ursachi, avocat (facebook.com)
Maria Maevschi
11.12.2019

Deşi a deschis câteva dosare penale, care de fapt nu au avut finalitate, numeroşi politicieni şi comentatori politici sunt sceptici că Viorel Morari ar fi persoana potrivită pentru funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie. „Dl Morari şi Anticorupţie sunt nişte noţiuni contradictorii”, a punctat fostul deputat moldovean, Alexandru Petcov

Potrivit deputatului Blocului ACUM Sergiu Litvinenco, pe timpul mandatului lui Morari, la Procuratura Anticorupţie ar fi avut loc anumite mişcări în special pe anumite dosare de rezonanţă, respectiv un sechestru de 55 milioane pe averea lui Plahotniuc, anunţarea în căutare a lui Plahotniuc, dosarul metal feros, investigaţiile de la Aeroport, dosarul împotriva lui Druţă etc. „Sunt anumite dosare care au fost instrumentate în toată această perioadă de Procuratura Anticorupţie”.

Pe de altă parte însă, fostul deputat Alexandru Petcov consideră că Viorel Morari nu face decât să se victimizeze. Cât despre incertitudinile privind integritatea lui Morari, Petcov a menţionat că, de fapt, în privinţa acestuia ar trebui să existe deja o cerere de demisie şi condamnare.

Care va fi soarta lui Viorel Morari în viitor, dacă va fi condamnat sau nu, va fi un test pentru noul procuror general, Alexandru Stoianoglo, şi vom vedea cum va proceda acesta, a adăugat fostul deputat în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Petcov a mai subliniat că Morari este vizat şi deţine rolul principal în mai multe dosare, nu cu tentă politică, dar politice, amintind de dosarul Antifa, dosarul avocatei Ana Ursachi, dosarul blindatei care a ars cu toate dovezile şi documentaţia privind furtul miliardului etc.

„Dl Stoianoglo are un test destul de important, va continua dosarul finanţării PSRM cu banii din off-shore-ul din Bahamas sau nu, dar dl Morari trebuie întrebat de ce nu a pornit niciun dosar în privinţa reparaţiei Preşedinţiei, în privinţa deplasărilor de serviciu ale lui Dodon achitate din surse obscure - erau zeci în privinţa finanţării obscure din partea fundaţiei Primei Doamne. Această persoană (Viorel Morari n.r.) ar trebui în primul rând să răspundă”, a specificat Petcov.

Aceeaşi părere o împărtăşeşte şi avocata Ana Ursachi care de ani buni se află peste hotare din cauza unor dosare penale intentate la comandă politică.

„De când Viorel Morari este perceput la noi în ţară drept cineva care luptă cu corupţia, cu criminalii şi cel care într-adevăr ar face ceva pentru stabilirea adevărului? Să nu uităm cine este Viorel Morari, Nicolae Chitoroagă, Eduard Harunjen, cine sunt astăzi procurorii din PCCOCS şi cei subordonaţi lui Viorel Morari, or toate aceste personae au servit cu docilitate pentru salarii lăsate în plic, l-au servit pe Plahotniuc, dovezi în acest sens există”, a declarat Ursachi pentru Jurnal TV.

Referitor la aşa-zisul dosar de urmărire a fostului lider PD Vlad Plahotniuc, avocata a explicat că nu este nimic altceva decât o minciună electorală sau postelectorală de amăgire a oamenilor care credeau puternic în succesul celor veniţi la putere.

„La momentul de faţă, noi nu avem, şi asta a confirmat-o, din păcate, şi ambasadorul SUA, nici cerere de extrădare a lui Plahotniuc, nici anunţare în căutare făcută la modul legal aşa cum se face. Ca să fiu foarte clară, anunţarea în căutare se face de Ministerul Afacerilor Interne, fiindcă subdiviziunea Interpol se subordonează acolo, iar procedura de extrădare, apelul la colaborarea interstatală se face prin intermediul Procuraturii Generale şi în unele cazuri prin Ministerul Justiţiei. Toate aceste trei componente au eşuat. Cum cel pe care îl ştim sub numele de Novac, Ulinici şi alte identităţi este căutat, moment în care nici măcar pentru Plahotniuc Vladimir Gheorghe născut pe 1 ianuarie 1966 nu s-a anunţat o căutare?”, a comentat Ana Ursachi în concluzie.

Amintim că de marţi, 10 decembrie, Viorel Morari, care era în fruntea Procuraturii Anticorupţie, a fost delegat pentru o lună la Procuratura Generală, iar Dorin Compan care deţinea mandatul de şef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) va reveni în funcţia de procuror anticorupţie.

Potrivit lui Morari, „Faptul că pe mine mă ia de aici şi mă duce în altă procuratură, în Procuratura Generală, randamentul meu pentru o lună de zile nu corespunde salarizării, dar procurorul general poate a considerat că aşa e logic, ţinând cont de gravele acuzaţii care mi se aduc prin petiţii anonime”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor