Transportatorii de pasageri organizează un nou protest la Chişinău

Protest al companiilor de transport în PMAN din Chişinău
Protest al companiilor de transport în PMAN din Chişinău (mei.gov.md)

Transportatorii de pasageri din Republica Moldova anunţă un nou protest pentru miercuri, 11 decembrie, în centrul Chişinăului, întrucât Ministerul Economiei (MEI) refuză să majoreze tariful pentru călători.

Astfel, potrivit Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto, la grevă vor participa peste 1500 de unităţi de transport, ce deservesc curse auto din diferite regiuni ale ţării spre Chişinău. Aproximativ 350 vor fi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Capitală, iar restul suspendă cursele staţionând în localităţile din ţară.

La mijlocul lunii septembrie, în cadrul unei acţiuni de protest reprezentanţi ai companiilor de transport din R. Moldova şi-au arătat nemulţumirea faţă de modul în care autorităţile examinează solicitările lor de majorare a tarifelor de călătorie pentru transportul interurban.

După o întrevedere cu reprezentanţii protestatarilor MEI a subliniat atunci că orice solicitare de majorare a tarifului trebuie să vină cu asumarea de către transportatori a unor indici măsurabili şi clari de calitate pentru serviciilor prestate cetăţenilor: antrenarea la deservirea serviciilor regulate a unităţilor de transport destinate exclusiv transportului persoanelor, şi nicidecum a celor reutilate din marfare; asigurarea respectării depline a drepturilor pasagerilor, inclusiv a celor cu nevoi speciale; antrenarea personalului calificat şi asigurarea pregătirii continue a acestuia şi respectarea strictă de către operatorii de transport a legislaţiei din domeniul transporturilor rutiere, precum şi a celei fiscale.

„Noi suntem o ţară săracă, oamenii au venituri foarte mici şi aprobarea majorării tarifelor nu se face aşa cum cred unii reprezentanţi ai acestei industrii. Ministerul Economiei a formulat unele condiţii pentru transportatori, să satisfacă aceste condiţii pentru moment”, a declarat în acest context fostul prim-ministru al R. Moldova, Maia Sandu.