An electoral: Victor Viorel amână din nou scutirea de la plata certificatelor verzi a marilor energofagi
alte articole
Guvernul Ponta a amânat pentru a doua oară, până după alegeri, data de la care marii consumatori industriali de energie electrică, precum ALRO, ArcelorMittal etc., vor putea face cerere către Guvern pentru a beneficia de reducerea cu până la 85% a obligaţiilor de achiziţie de certificate verzi destinate subvenţionării producătorilor de energie din surse regenerabile, scrie energyreport.ro.
Decizia amânării a fost stabilită printr-o hotărâre de guvern de prorogare a termenului de intrare a HG 495/2014 care instituie "acest ajutor de stat". Prin respectiva HG adoptată de Guvernul Ponta în stilu-i deja consacrat, respectiv fără dezbateri, termenul depunerii cererilor pentru ajutorul de stat este decalat la 1 decembrie 2014. Aceasta este cea de a doua amânare. Intrarea în vigoare a ordonanţei respective era prevăzută pentru 1 august 2014, termen amânat pentru 1 octombrie 2014 şi decalat, iată, din nou. Hotărârea a fost publicată pe 30 septembrie în Monitorul Oficial.
Motivul amânării este lesne de înţeles. Reducerile oferite marilor energofagi vor trebui suportate de cineva, cel mai probabil de consumatorii casnici şi micile companii (deja împovărate de taxe, parataxe, accize pe stâlpi, jgheaburi etc.), ori, aşa ceva nu ar da sub nicio formă bine, în prag de alegeri.
În ordonanţa adoptată de Guvern se precizează că "bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat reprezintă echivalentul în lei al sumei de 750 milioane euro", numărul estimat al beneficiarilor schemei fiind de 300 de firme. Guvernul a precizat că "nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat", fără a se spune însă de unde va fi luată suma de 750 milioane euro. Cel mai probabil, aceşti bani se vor regăsi în facturile românului obişnuit şi a SRL-urilor care şi aşa abia mai supravieţuiesc.
Reamintim că, în iunie, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrileţ, a declarat pentru Hotnews "că se discută să fie trecute (certificatele verzi de care vor fi scutiţi marii consumatori de energie - n.r) la ceilalţi consumatori".
Un alt motiv pentru care intrarea în vigoare a HG nr. 495/2014 a fost amânată este faptul că dinamitează imaginea de apărător al locurilor de muncă pe care şi-o construieşte premierul Ponta, prezidenţiabil PSD.
Pentru Ponta, care nu mai demult de luni îi dojenea pe procurorii care au instituit sechestru asupra bunurilor Lukoil că pun în pericol salariile a 3500 de muncitori, nu ar fi deloc plăcut să se afle că prin HG 495/2014 nu doar că se crează discriminare între marii şi micii consumatori, dar şi că guvernul domniei sale dă liber la concedieri.
Liber la concedieri
Proiectul respectivei HG prevedea că, pentru a beneficia de reducerea obligaţiei de subvenţionare a energiei regenerabile, firmele mari consumatoare de curent electric trebuie să menţină numărul de locuri de muncă pe durata schemei de sprijin (respectiv 10 ani).
Odată adoptată însă de Guvern, Hotărârea s-a modificat. HG nr. 495/2014 prevede că "marii consumatori industriali de energie electrică care vor beneficia de reducerea cu până la 85% a cotei obligatorii de achiziţie de certificate verzi pentru subvenţionarea producţiei de energie din surse regenerabile îşi vor putea concedia până la 25% dintre salariaţi în perioada în care beneficiază de această reducere", scrie energyreport.
Dacă beneficiarii HG 495 ar decide să profite de această prevedere, ei bine, în jur de 200.000. de oameni s-ar putea trezi fără job. Industria energointensivă din România asigura în mod direct, la nivelul lui 2012, aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect circa 1,5 milioane.
Patronii/conducătorii unor astfel de întreprinderi au speculat foarte bine situaţia, punând permanent presiune pe autorităţi, pentru a obţine preţuri preferenţiale la gaze şi energie electrică.
Nu o dată, celebrul Ion Niculae (cel ce a dat numele nu mai puţin celebrului dosar "gaze ieftine pentru Niculae", în care doi foşti miniştri ai Economiei au fost acuzaţi de subminarea economiei naţionale) a ameninţat, mai mult sau mai puţin direct, că dacă nu obţine preţurile pe care le doreşte pentru firmele sale, ar putea trimite oamenii în şomaj. Atitudini similare a adoptat şi ArcelorMittal, care tot flutură spectrul relocării într-o ţară mai generoasă cu ea. Sunt slabe şanse însă să existe o astfel de ţară pe acest continent.