An Electoral: Ministerul Dezvoltării modifică legislaţia în interesul baronilor locali [interviu video]

Liviu Dragnea a dat un ordin de ministru prin care exonerează de orice sancţiune primăriile şi "dezvoltatorii imobiliari" care nu pun în dezbatere publică planurile de urbanism şi de amenajare a teritoriului
Roxana Wring, preşedinte PRO-DO-MO, 16 iunie 2014. (Ioana Florea, Epoch Times)
Loredana Diacu
16.06.2014

Material video pe pagina originală a articolului, în Epoch Times România

PRO-DO-MO, asociaţie angajată activ în stoparea haosului urbanistic din Bucureşti, oraş marcat de demolări şi construcţii ilegale, semilegale şi adesea aberante, se pregăteşte să îi ceară vicepremierului Liviu Dragnea să facă publică expunerea de motive în virtutea căreia a dat, la finele lui mai, un ordin de ministru prin care exonerează de orice sancţiune primăriile şi "dezvoltatorii imobiliari" care nu pun în dezbatere publică planurile de urbanism şi de amenajare a teritoriului.

Ordinul, publicat pe 10 iunie în Monitorul Oficial, a fost aprobat pe ascuns, fără să fie pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării ceea ce constituie o încălcare flagrantă a Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, consideră dna Roxana Wring, preşedinte PRO-DO-MO, motiv pentru care ordinul lui Dragnea ar putea fi atacat în instanţă.

"Directiva" lui Liviu Dragnea, şef de campanei electorală al PSD -ului, dată cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale, modifică un alt ordin dat în 2010 de Ministerul Dezvoltării, prin care consultarea publicului la toate documentaţiile de urbanism devenea obligatorie. Potrivit Ordinului nr. 2701 pentru aprobarea Metodologiei de informare şi consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism din 2010, în cazul în care primăriile şi investitorii nu prezentau publicului - înainte ca planul urbanistic să fie aprobat, ce anume doreau să construiască pe teren şi cum arată viitoarea clădire, aceste documentaţii erau nule de drept.

Acum, prin modificările aduse de Liviu Dragnea, s-a eliminat exact articolul care prevedea în mod expres că documentaţiile de urbanism şi amenajare a teritoriului aprobate fără consultări publice sunt "nule de drept". În consecinţă, deşi teoretic primăriile şi investitorii imobiliare trebuie să facă consultarea publicului atunci când elaborează o documentaţie de urbanism, practic, nu mai există nicio sancţiune dacă nu o fac.

Ordinul lui Liviu Dragnea nu poate fi decât în avantajul investitorilor şi autorităţilor care acordă avize, care vor deveni acoperite în instanţă în eventualitatea în care cetăţenii reclamă că s-au trezit cu un bloc de sticlă de zece etaje lângă casă, fără să fi fost consultaţi, fiind un tertip clasic pentru politica practicată de ministerul lui Liviu Dragnea, care reîncearcă constat să reintroducă bunul plac în urbanism, opinează preşedintele PRO-DO-MO:

"În acest moment ce se va întâmpla (...) în provincie, în anumite consilii judeţene unde într-adevăr baronul local are putere peste tot ce mişcă, acolo s-ar putea să existe judecători care, având în vedere că acest articol a dispărut să nu mai permită anularea documentaţiilor de urbanism numai pentru încălcarea acestui ordin. Din acest punct de vedere este un tertip. Este modul în care se procedează de vreo doi ani încoace în domeniul urbanismului. Prin schimbări unele mai mici altele mai mari să se reintroducă bunul plac în urbanism, de fapt să se anuleze tot ce înseamnă principii europene în abordarea urbanistică în România. "

Dealtfel, a mai relatat dna Wring, într-un interviu acordat Epoch Times, baronii locali cereau de ceva vreme ca ordinul de ministru 2701, "amendat" de Liviu Dragnea cu şase luni înainte de alegeri, să fie modificat, existând discuţii în acest sens în cadrul Uniunii Naţionale a organizaţiilor Judeţene, condus de vestitul Marian Oprişan, baronii dorind modificări consistente ale reglementării din 2010, o piedică în calea legii "bunului plac":

"Informaţia noastră este că de fapt această dezbatere referitor la ordinul de ministru 2701 care a deranjat destul de multă lume de partea celor care vor opacitate totală, să facă ce vor ei, să nu respecte legislaţia de urbanism, a fost în dezbatere internă în cadrul Uniuni Naţionale a Organizaţiilor Judeţene - dl Marian Oprişan - iar sugestia era o modificare mult mai drastică, ce ar fi iscat într-adevăr nişte probleme enorme, pentru că atunci România nu şi-ar fi respectat obligaţiile europene."

Urbanismul este un domeniu unde există corupţie, de multe ori greu de dovedit a mai declarat Dna Wring, explicând că "baronii locali au propus de-a lungul timpului aprobarea tacită a documentaţiilor de urbanism."

"Sunt cadouri mai mici, mai mari...(...) Printre primele lucruri pe care le-a făcut dl Dragnea când s-a instalat la Ministerul Dezvoltării a fost să modifice legislaţia de urbanism în sensul în care ne întoarce în timp." a declarat Dna Wring, opinând că interesele cetăţenilor sunt sacrificate pentru interesele unor grupuri de interese, speculatori imobiliari, şefi de consilii judeţene, edili locali etc.

Preşedintele Pro-Do-Mo îi indemnă însă pe români să nu se lase descurajaţi şi, dacă li se face o nedreptate, dacă dreptul cuiva de a construi este exercitat cu încălcarea dreptului lor de a fi consultaţi cu privire la ce se construieşte "gard în gard" cu ei, să se adreseze instanţei. Legislaţia europeană le dă românilor acest drept iar legislaţia europeană bate legislaţia naţională şi orice ordin ministerial. "Convenţia de la Aarhus şi alte reglementări europene vorbesc despre transparenţă în urbanism. Oamenii au drepturi.", afirmă Roxana Wring.

Despre implicaţiile şi motivaţiile ordinului ministerial al lui Liviu Dragnea, despre cum se face, sau mai bine zis, cum nu se face consultarea cetăţeanului, despre cum ar trebui să arate o consultare normală, despre cum se împarte vina pentru haosul urbanistic la care asistăm cu toţi aflaţi mai multe urmărind interviul cu Roxana Wring, pe pagina originală Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor