Amplasamentul francez de testare nucleară, Atolul Mururoa, în pericol de colaps

Explozie nucleară deasupra atolului Mururoa - 1971. (/ AFP / Getty Images)
Raiatea Tahana-Reese
13.08.2012

Începând cu anul 2010, guvernul francez a ţinut secret faptul că Atolul Mururoa, amplasamentul francez de testare nucleară din Pacific, este în pericol de prăbuşire, în conformitate cu Mururoa e tatou (MET), Asociaţia Nucleară din Polinezia Franceză.

Preşedintele MET, Roland Oldham, a declarat pentru programul Pacific Beat al ABC Radio Australia că problema a fost detaliată într-un raport dezvăluit de Ministerul francez al Apărării şi care ar fi trebuit să fie făcut public cu mult timp în urmă.

Dl Oldham a spus că dacă atol se va prăbuşi, materialul radioactiv s-ar putea scurge în Oceanul Pacific şi ar putea provoca un tsunami de 15 metri.

"Doar în acea zonă mică s-au efectuat peste 12 teste subterane şi trebuie să ne amintim că Franţa a efectuat un total de 193 de explozii nucleare de testare în Mururoa", a relatat el pentru Pacific Beat.

"În solul Mururoa, în cazul în care se va întâmpla ceva, există aproximativ 150 de găuri ce conţin o radioactivitate foarte periculoasă."

MET, o organizaţie ce luptă pentru a asigura compensarea victimele testelor nucleare franceze din Tahiti, a încercat să ridice această problemă cu guvernul francez şi cu publicul, a spus dl Oldham.

El a fost dezamăgit de faptul că guvernul francez nu a eliberat raportul anterior.

El a declarat că implicaţiile ce le presupune doar o prăbuşire parţială a Mururoa sunt "cu adevărat înfricoşătoare" şi ar avea un impact important şi asupra comunităţii internaţionale.

"Cred că ar fi o problemă foarte mare pentru mediul înconjurător, dacă această radioactivitate nucleară se va dilua în ocean, de acolo neavând niciun control asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla în continuare", a declarat domnul Oldham, în interviul cu Pacific Beat.

Au existat temeri că o parte din Atolul Mururoa s-ar putea prăbuşi în mare, ca urmare a testelor atomice din 1960 până la sfârşitul anilor 1990. În 1997, la un an după ultimul test nuclear extrem de controversat, un raport oficial a menţionat aceste riscuri, a raportat site-ul britanic on-line Newsweek.

Cu toate acestea, raportul dezvăluit nu face nicio menţiune în legătură cu radioactivitatea, susţine domnul Oldham.

"În acest raport pe care l-am primit cu puţin timp în urma, ei nici măcar nu vorbesc despre radioactivitate", a relatat el pentru Pacific Beat. "Modul în care prezintă situaţia, este ca şi cum nu ar fi ceva foarte periculos."

Într-un clip video înregistrat luna trecută cu Breaking the Nuclear Chain, domnul Oldham a fost citat ca afirmând că Mururoa şi alţi atoli au fost locul unor explozii atomice de până la 170 de ori mai puternice decât cea utilizată în bombardamentul de la Hiroshima.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor