Aterizarea pe Marte este rezultatul unei ample cooperări

Misiunea spaţială NASA Curiosity a aterizat pe Marte pe 6 August, terminând o misiune de 36 de săptămâni. Curiosity este cel mai mare rover care a aterizat pe alta planetă.
Inginerii de la Laboratorul NASA Jet Propulsion, din Pasadena, California, sărbătoresc aterizarea Curiosity pe Planeta Roşie. Rover-ul a aterizat pe Marte, în seara zilei de 05 august PDT (dimineaţa zilei de 06 august EDT). (NASA / JPL-Caltech)
Mary Silver
08.08.2012

Misiunea spaţială Curiosity a NASA a aterizat pe Marte pe 6 August, terminând o misiune de 36 de săptămâni. Curiosity este cel mai mare rover care a aterizat pe alta planetă.

Dr. Ben Blalock a împărtăşit bucuria terminării misiunii împreună cu mulţi alţi. El conduce Laboratorul Circuite Integrate &Sisteme în cadrul Departamentului Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor la Universitatea Tennesssee – Knoxville.

Echipa lui a proiectat componente cruciale pentru Curiosity. Vorbind de începutul remarcabil, el a spus : “Oh, este pur si simplu incredibil. Eram foarte emoţionaţi în legătură cu aterizarea. Dacă nu aterizează corect, nimic nu mai contează”.

Dar odată ce robotul de dimensiunea unei maşini a ajuns pe Planeta Roşie, “eram foarte sigur că procesorul îşi va îndeplini misiunea, deoarece au fost făcute teste intensive”.

Blalock este un profesor premiat. El a împărţit onorurile cu 2 dintre studenţii săi absolvenţi. A spus că s-au efectuat numeroase teste de temperatură extremă, radiaţii şi alţi factori, pentru a fi siguri că proiectul lor va putea funcţiona în mediul marţian ostil. Am simţit “un fior ştiind că studenţii mei vor fi implicaţi într-un proiect care va merge în spaţiu” devenind parte a istoriei.

Studentul său Stephen Terry, designer şef, şi Robert Greenwald, primul său student candidat pentru doctorat “pe tot parcursul proiectului au colaborat cu Jet Propulsion Laboratory(JPL) pentru teste” a spus Blalock.

Laboratorul JPL s-a apropiat de ei deoarece nu era posibil ca anumite componente necesare pentru a susţine temperaturile între -400 grade Celsius până la 20 grade Celsius să fie cumpărate din orice magazin. "Laboratorul JPL ne-a susţinut. Colaborarea a fost cheia", a spus Blalock .

Vorbind despre cum poate fi aplicată pe Pământ tehnologia dezvoltata pentru Curiosity. Blalock a spus că este greu de aplicat dar “Noi ca oameni dăm ce e mai bun atunci când explorăm”. Codurile de bare au apărut ca o metodă de a cataloga cablurile complicate din misiunea Apollo, conform lui Blalock, iar acum această tehnologie a devenit comună. “Toată tehnologia NASA a avut o aplicare foarte bună” a spus el.

Este pentru prima dată când componentele robotice au fost proiectate să funcţioneze într-un mediu extrem, în loc să le sigileze şi să le protejeze în interior, conform lui Blalock. Colegi lui, Linda Kah şi Jeffrey Moersch, profesori asociaţi în cadrul Departamentului Ştiinţa Pământului şi Planetelor, fac parte din echipa care se ocupă de prelucrarea datelor trimise de robot.

“Mă aştept să găsesc dovezi ale elementelor necesare vieţii, deşi este departe de a găsi dovezi ale vieţii” a spus Kah într-o conferinţă de presă. “Personal sunt mult mai încântat de oportunitatea de a pune un set de întrebări superioare în legătură cu suprafaţa marţiană şi cum s-ar putea schimba în timp”, a adăugat el.

Preşedintele Barack Obama a scris pe site-ul Casei Albe: “Succesul aterizării misiuni Curiosity – cel mai sofisticat laborator rover care a aterizat până acum pe altă planetă – este dovada unor progrese tehnologice care vor sta la baza mândriei naţionale în viitor. Aceasta dovedeşte că nici cea mai mare şansă nu se compară cu combinaţia unică dintre ingeniozitate şi determinare.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor