Trump ameninţă că va aplica taxe produselor “Made in China”

Candidatul prezidenţial republican american Donald Trump a ameninţat miercuri că va aplica taxe produselor chinezeşti pentru a arăta Beijingului că SUA nu se mai joacă când vine vorba de nivelări în domeniul comerţului.
Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

La un miting electoral în Tampa, Florida, Trump a declarat că dacă este ales preşedinte în noiembrie, îl va instrui pe reprezentantul SUA în probleme legate de comerţ să deschidă cazuri împotriva Chinei atât în SUA cât şi la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Taxele ar fi necesare în unele cazuri “deoarece ei trebuie să înţeleagă că nu ne mai jucăm”, a precizat acesta. Anterior, Trump promisese că va fi aplicată o taxă de 45% produselor Made in China.

Miercuri, Trump a afirmat că deficitul comercial cu China este de peste 500 miliarde de dolari, deşi cifra oferită de administraţia Obama a ridicat acest deficit la 367 miliarde de dolari în 2015. Statele Unite au deschis procese împotriva Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului şi oficialii americani au aplicat în repetate rânduri taxe antidumping şi taxe de import produselor chinezeşti, în conformitate cu legea americană şi pe baza plângerilor formulate de producătorii americani.

Trump, care a rămas în urma rivalei sale democrate Hillary Clinton în recentele sondaje de opinie, a promis că vor fi reînfiinţate în America locurile de muncă în sectorul producţiei.

Economiştii de la Federal Reserve şi din alte locuri estimează că “şocul chinezesc”, în urma aderării Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului, a costat SUA între 800.000 şi 1 milion de locuri de muncă. Prin comparaţie, în sectorul american de producţie au fost desfiinţate 5 milioane de locuri de muncă începând cu anul 2000.