Promo-LEX: Unele partide politice din Moldova nu respectă prevederile ce ţin de finanţarea campaniilor electorale
alte articole
Asociaţia Promo-LEX de la Chişinău a prezentat joi, pe 25 august concluziile primului raport de monitorizare a activităţii electorale pentru luna martie-august 2016. Concomitent, reprezentanţii organizaţiei au anunţat că misiunea Promo-LEX va fi implicată în monitorizarea alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie 2016 şi în implicarea societăţii civile prin demararea unor proiecte şi campanii în ajun de alegeri.
O analiză a cadrului legal privind alegerile prezidenţiale din 30 octombrie denotă existenţa instrumentelor necesare pentru acest exerciţiu electoral, au concluzionat autorii raportului. Cu toate acestea, rămân nesoluţionate incertitudinile legate de începutul campaniei electorale, termenii şi procedurile de verificare a listelor de subscripţie. De asemenea, Promo-LEX constată existenţa unei proceduri anevoioase pentru completarea listei membrilor Grupului de Iniţiativă şi a listelor de subscripţie.
În acelaşi timp, reprezentanţii Promo-LEX au atenţionat că prevederile privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale nu sunt respectate în totalitate de partidele politice. Este necesară sancţionarea partidelor politice care nu au prezentat în termen, au eşuat în prezentarea rapoartelor financiare sau au prezentat rapoarte financiare incomplete sau cu erori evidente, în special dacă astfel de încălcări sunt raportate de observatori sau alţi actori ai procesului electoral. În aceste circumstanţe, “Comisia Electorală Centrală nu a fost destul de dură în sancţionarea partidelor care nu au prezentat rapoartele lor financiare”, a declarat Pavel Postică.
Totodată, reprezentanţii Promo-LEX au subliniat că în perioada monitorizată de ei, unii politicieni au fost implicaţi în activităţi cu tentă electorală chiar dacă perioada electorală încă nu a început. “Nu putem nega dreptul actorilor politici de a organiza şi a se implica în activităţi politice, dar unii potenţiali candidaţi electorali şi-au anunţat public intenţiile. De exemplu, unii au deschis pagini web sponsorizate în care au anunţat că vor candida la funcţia de preşedinte.” Potrivit expertului din cadrul Promo-LEX, aceste aspecte ar trebui reglementate şi reflectate de către Comisia Centrală Electorală.
Concomitent cu Misiunea de Observare a Alegerilor, Asociaţia Promo-LEX a anunţat implementarea campaniei “Ieşi la Vot” scopul căreia este de a contribui la antrenarea alegătorilor in procesul electoral şi promovarea unui vot informat şi conştient în rândul cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot.
În cadrul campaniei ”Ieşi la Vot” vor fi organizate 10 dezbateri publice electorale, vor fi lansate două spoturi video şi vor fi organizate activităţi de informare a alegătorilor la nivel naţional şi local.