Guvernul R. Moldova planifică măsuri reale de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi

Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi şi asigurarea respectării drepturilor acestora în egală măsură cu ceilalţi cetăţeni în toate domeniile vieţii sunt obiectivele principale ale Programului de incluziune socială.
Ştefan Sârbu
11.08.2017

alte articole

Incluziiunea socială a persoanelor cu dizabilităţi în R. Moldova (msmps.gov.md)
Ştefan Sârbu
11.08.2017

Cabinetul de miniştri de la Chişinău a aprobat, în cadrul şedinţei de joi, Programul naţional de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi pentru anii 2017-2022 şi Planul de acţiuni privind implementarea acestuia. Documentul ar avea drept scop dezvoltarea unor servicii accesibile şi incluzive, care să răspundă necesităţilor reale ale persoanelor cu diferite tipuri de dizabilităţi.

În acest sens, autorităţile de la Chişinău îşi propun îmbunătăţirea accesului la măsurile de protecţie socială al persoanelor cu nevoi speciale, facilitarea accesibilităţii infrastructurii, transporturilor, informaţiei şi comunicaţiilor pentru persoanele cu nevoi speciale. Alte obiective stabilite în Program vizează sporirea accesului persoanelor cu dizabilităţi la servicii medicale, promovarea educaţiei incluzive a copiilor, precum şi creşterea ratei de încadrare în câmpul muncii a persoanelor cu necesităţi speciale.

Printre acţiunile care urmează a fi realizate se numără: asigurarea persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv a copiilor, cu fotolii rulante şi alte mijloace ajutătoare tehnice, includerea în pachetul compensat, în cazul îngrijirilor medicale la domiciliu, a seringilor, stomelor şi altor materiale necesare pentru bolnavi, extinderea listei medicamentelor compensate pentru maladiile care conduc la dizabilitate, dotarea instituţiilor de învăţământ cu echipamente necesare pentru facilitarea procesului educaţional, precum şi efectuarea de către fiecare instituţie publică a evaluării gradului de accesibilitate a infrastructurii.

Elaborarea Programului a fost determinată de problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi necesitatea de a crea condiţii indispensabile implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Implementarea eficientă a Programului urmează să asigure respectarea drepturilor şi participării persoanelor cu dizabilităţi în societate, va crea oportunităţi mai bune de incluziune socială, contribuind astfel la realizarea de către Republica Moldova a angajamentelor naţionale şi internaţionale asumate în contextul obiectivelor strategice în domeniul asigurării drepturilor omului.

Potrivit Guvernului, costul estimativ al implementării Programului pentru perioada de şase ani este de aproximativ 9 milioane lei. Conform datelor statistice, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 181 mii de persoane cu dizabilităţi, inclusiv 12 mii de copii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor