Amnesty Internaţional: Israelul a comis crime de război în 2014

Amnesty Internaţional susţine că noi dovezi arată că forţele israeliene au comis crime de război în cadrul războiului desfăşurat vara trecută în Fâşia Gaza, conform Yahoo News.
Fum negru se ridică la cer după un atac al armatei israeliene în orasul Gaza în 29 iulie 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.07.2015

Amnesty Internaţional susţine că au apărut noi dovezi care arată că forţele israeliene au comis crime de război în cadrul tragicelor conflicte ce au avut loc în vara trecută în Fâşia Gaza, conform Yahoo News.

Raportul comun al Amnesty Internaţional şi Forensic Architecture, publicat miercuri, susţine că cel puţin 135 civili au fost ucişi în timpul unui bombardament asupra oraşului Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, după răpirea locotenentului israelian Hadar Goldin în 1 august 2014.

“Există dovezi concludente care arată că forţele israeliene au comis crime de război în campania lor de bombardare masivă a zonelor rezidenţiale din Rafah, manifestând o indiferenţă şocantă faţă de vieţile civililor”, a declarat Philip Luther, director al Programului pentru Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul Amnesty Internaţional.

Conflictul dintre Gaza şi Israel din 2014, iniţial declanşat de răpirea şi uciderea a trei tineri israelieni, a început în 8 iulie şi s-a încheiat în 26 august printr-un armistiţiu.

Luptele s-a soldat cu 2.251 de palestinieni morţi, incluzând 1.462 de civili, dintre care 551 au fost copii, conform datelor ONU. În tabăra israeliană au fost ucişi 67 de soldaţi şi 6 civili.

Raportul Amnesty se referă în mod specific la bombardamentul asupra oraşului Rafah din 1 august, cunoscut pe plan local sub numele de Vinerea Neagră şi care a avut loc la scurt timp după ce locotenentul Goldin a fost răpit în suburbiile oraşului Rafah. Ulterior, Goldin a fost declarat mort.

După răpirea lui Goldin, Israelul a aplicat o politică de tip “fără mănuşi”, cu consecinţe devastatoare pentru civili, a declarat Luther.

“Analiza combinată a sute de fotografii şi înregistrări video, precum şi a unor imagini din satelit şi a mărturiilor oferite de martorii oculari, oferă dovezi convingătoare în privinţa faptului că s-au comis grave încălcări ale legii umanitare internaţionale de către forţele israeliene, şi acestea trebuie investigate”, a adăugat Luther.

Ambasada israeliană din Londra a respins raportul ca fiind “fundamental defectuos în ceea ce priveşte metodologia, dovezile, analiza şi concluziile”, a raportat Reuters.

În plus, ambasada a susţinut, într-o declaraţie, că Israelul şi-a desfăşurat toate operaţiunile în conformitate cu legea internaţională, adăugând că presupusele incidente din Rafah sunt deja examinate de Forţele de Apărare Israeliene.

În 22 iunie, ONU a raportat că atât Israelul cât şi palestinienii s-ar putea să fi comis crime de război în timpul conflictului din 2014.

Trei zile mai târziu, în 25 iunie, Autoritatea Palestiniană a înregistrat la Tribunul Penal Internaţional primele sale dovezi privind presupusele crime de război comise de Israel, încercând să grăbească lansarea unei anchete a tribunalului privind abuzurile comise în acel conflict. Nu este clar când îşi va anunţa concluzia TPI.

Israelul nu este membră a TPI şi a negat cu tărie acuzaţiile privind comiterea de crime de război în timpul conflictului din Gaza din 2014. În schimb, regimul din Tel Aviv acuză gruparea Hamas de comiterea de atrocităţi prin lansarea de rachete asupra teritoriului israelian.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor