Ministrul palestinian de Externe: Israelul nu este interesat de pace

Ministrul palestinian de externe Riyad al-Maliki a declarat că eşecul aşa ziselor discuţii pentru pace cu Israelul se datorează lipsei de interes a regimului din Tel Aviv de a ajunge la un acord cu conducerea palestiniană.
Riyad Al-Malki în Moscova, 2 iulie 2015 (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
03.07.2015

Ministrul palestinian de Externe Riyad al-Maliki a declarat că eşecul aşa ziselor discuţii pentru pace cu Israelul se datorează lipsei de interes a regimului din Tel Aviv de a ajunge la un acord cu conducerea palestiniană.

“Am încercat în ultimii 23 de ani să negociem direct cu israelienii în cadrul acestei abordări bilaterale şi am eşuat”, a declarat Maliki joi la Moscova, într-un interviu cu postul de televiziune în limba engleză RT.

“Am eşuat groaznic deoarece Israelul nu este interesat să încheie pace cu palestinienii sau să ajungă la o concluzie cu palestinienii; astfel, după 23 de ani, am decis să optăm cu adevărat pentru o abordare multilaterală”, a adăugat el.

În plus, Maliki a manifestat optimism în privinţa găsirii unei soluţii pentru un stat palestinian independent.

“Da, cred că va fi găsită o soluţie ... Palestinienii îşi vor obţine propriul lor stat independent ... Israelul se va retrage din teritoriile palestiniene ocupate şi ... vom ajunge la un acord. Acest acord va fi negociat sau impus, acest lucru trebuie decis de israelieni”, a subliniat diplomatul palestinian.

Maliki a criticat, de asemenea, Israelul pentru negarea existenţei unei blocade asupra Fâşiei Gaza, susţinând că, prin capturarea navelor umanitare care se îndreaptă spre Gaza, regimul din Tel Aviv dovedeşte că asediul există cu adevărat.

Luni, Israelul a capturat ambarcaţiunea Marianne of Gothenburg, o navă suedeză ce făcea parte din a 3-a Flotilă a Libertăţii şi care transporta spre Gaza aproximativ 20 de activişti pro-palestinieni din nouă ţări.

Nava a fost direcţionată spre portul israelian Ashdod, forţând alte trei ambarcaţiuni să îşi schimbe direcţia de teamă că Marina israeliană va folosi forţă letală precum a făcut-o în 2010, în cazul unei alte flotile ce se îndrepta spre Gaza.

Regimul israelian a asediat Fâşia Gaza în iunie 2007 şi, ca urmare, condiţiile de viaţă de acolo s-au deteriorat remarcabil. Asediul a generat de asemenea niveluri fără precedent ale şomajului şi o sărăcie cruntă în enclava palestiniană de coastă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor