Studiu: Un sfert din firmele germane plănuiesc să plece din China
alte articole
Studiul Bussiness Confidence 2019/20 publicat de Camera Germană de Comerţ a Chinei, în colaborare cu KPMG Germania, constată că aproape un sfert din companiile germane care operează în China se pregătesc să se mute.
Sondajul a fost realizat de la sfârşitul lunii iulie până la jumătatea lunii septembrie şi a sondat 526 de companii. Din cele 526 de companii membre, 23% dintre respondenţi au declarat că fabricile lor vor fi transferate din China sau au în vedere mutarea.
Printre companiile germane care părăsesc sau intenţionează să plece din China, aproximativ 71% dau vina pe creşterea costurilor forţei de muncă; 33% au citat mediul politic nefavorabil; 25% au declarat războiul comercial SUA-China drept cauz[, iar 22% au declarat bariere de acces la piaţă.
Dintre respondenţii care se gândesc la transferare, 52% au ales Asia de Sud-Est, 25% India, 19% Europa Centrală / de Est şi 17% Europa Occidentală. Doar 5% dintre respondenţi au declarat că vor muta operaţiunile în SUA, contrar afirmaţiei preşedintelui Trump potrivit căruia companiile care ies din China se vor grăbi către SUA.
Respondenţii au spus că războiul comercial SUA-China a creat o perspectivă de afaceri toxică şi „sumbră”, care a contribuit la încetinirea sincronizării globale.
Aproximativ 83% dintre companiile germane au declarat că războiul comercial le-a afectat direct sau indirect operaţiunile. "Aşteptările comerciale au ajuns la nivelul cel mai scăzut din ultimii ani, doar 27% dintre companiile germane chestionate aşteptând să îşi atingă sau să depăşească ţintele de afaceri în 2019", a avertizat sondajul.
Jens Hildebrandt, directorul executiv al Camerei de comerţ germane din China, a declarat: „2020 va fi probabil caracterizat de incertitudine, care rezultă dintr-o dispută comercială nerezolvată dintre SUA şi China, legată de o decelerare a economiei chineze şi globale."
De asemenea, firmele germane au declarat că barierele de acces la piaţă şi obstacolele de reglementare au stopat creşterea în China, 66% dintre firme afirmând că au întâmpinat restricţii de acces directe sau indirecte la piaţă.
Concluzia principală din raport este că mediul de afaceri din China rămâne în scădere până în 2020.