SUA trimite un avion de spionaj în Singapore. Beijingul fumegă
alte articole
Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni militare americane ca răspuns la activităţile tot mai agresive ale Chinei de revendicare teritorială în Marea Chinei de Sud.
Avioane americane de tip P-8 deja operează din Japonia şi din Filipine, iar zboruri de supraveghere au fost lansate şi din Malaezia.
Aeronava de spionaj P-8 Poseidon a fost trimisă luni în Singapore şi va rămâne acolo până în 14 decembrie, conform BBC.
În plus, SUA a anunţat că va opera un avion militar, fie un P-8 Poseidon fie un P-3 Orion, din Singapore în viitorul apropiat.
Acordul SUA-Singapore, anunţat după o întâlnire desfăşurată luni în Washington între secretarul american al Apărării Ashton Carter şi ministrul singaporez al Apărării Ng Eng Hen, vizează, de asemenea, cooperarea în domeniul contraterorismului, lupta împotriva pirateriei şi acordarea de ajutoare în cazul unor dezastre.
Luând cuvântul la o şedinţă informativă zilnică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe Hua Chunying a declarat că SUA încearcă să realizeze o militarizare regională, adăugând că acest lucru nu se conformează cu interesele comune pe termen lung ale regiunii.
În ciuda tensiunilor tot mai mari cu Beijingul legate de revendicările sale teritoriale din Marea Chinei de Sud, un purtător de cuvânt al Marinei SUA în Singapore a insistat că manevrele “nu se concentrează doar pe Marea Chinei de Sud”.
“Nu este vorba de Marea Chinei de Sud, este vorba de un parteneriat cu Singapore şi alţi parteneri din regiune”, a declarat comandant-locotenentul Arlo Abrahamson pentru BBC.
El a menţionat eforturile comune de căutare a zborului malaezian MH370 ca un exemplu de cooperare care ar putea avea loc cu ajutorul bazei din Singapore.
SUA testează apele
Washingtonul acuză Beijingul de desfăşurarea unui program masiv de revendicare teritorială prin construirea de insule artificiale în Marea Chinei de Sud, susţinând că proiectele Beijingului ar putea militariza regiunea.
În condiţiile amplificării tensiunilor cu Beijingul în anii recenţi, SUA a luat în considerare opţiuni pentru a contracara şi testa pretenţiile teritoriale ale Chinei în regiune.
În luna octombrie, distrugătorul american USS Lassen a pătruns în zona de 22 de km din jurul insulelor artificiale construite de China în Arhipelagul Spratly, declanşând o reacţie furioasă a Beijingului. Patrula americană a marcat cea mai semnificativă provocare de până acum din partea SUA la adresa revendicărilor teritoriale chineze în regiune.
Iar luna trecută, SUA a primit avertizări din partea controlorilor chinezi de trafic aerian, după ce două bombardiere americane B-52 au zburat în apropierea Insulelor Spratly din Marea Chinei de Sud.
“Bombardierele B-52 se aflau într-o misiune de rutină în Marea Chinei de Sud”, decolând din Guam. Ulterior, acestea s-au întors la aceeaşi destinaţie, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, comandantul Bill Urban.