Obama cere Chinei să suspende revendicările teritoriale din Marea Chinei de Sud

Preşedintele american Barack Obama a declarat că Beijingul trebuie să îşi suspende activităţile de revendicare teritorială din Marea Chinei de Sud. Comentariile sale au avut loc în timpul unei vizite în Filipine, la summitul APEC.
Barack Obama (Ethan Miller/Getty Images)
Andrei Popescu
18.11.2015

După o întâlnire cu preşedintele filipinez Benigno Aquino, cu ocazia summitului Cooperării Economice din Asia-Pacific (APEC) ce are loc miercuri, Obama a declarat că aşteaptă să colaboreze cu toate statele care revendică teritoriile bogate în resurse din Marea Chinei de Sud în vederea soluţionării disputelor lor.

China revendică cea mai mare parte a regiunii, dar Vietnamul, Malaezia, Brunei, Filipine şi Taiwan au pretenţii teritoriale rivale în aceeaşi regiune.

Washingtonul a reafirmat în mai multe rânduri angajamentul sau pentru libertatea de navigaţie şi zbor în zonă – o poziţie care a plasat SUA într-o dispută directă cu Beijingul, conform Deutsche Welle.

Săptămâna trecută, SUA a primit avertizări din partea controlorilor chinezi de traficul aerian, după ce două bombardiere americane B-52 au zburat în apropierea Insulelor Spratly din Marea Chinei de Sud.

Washingtonul acuză Beijingul de desfăşurarea unui program masiv de revendicare teritorială prin construirea de insule artificiale în Marea Chinei de Sud, susţinând că proiectele Beijingului ar putea militariza regiunea.

În condiţiile amplificării tensiunilor cu Beijingul în anii recenţi, SUA a luat în considerare opţiuni pentru a contracara şi testa pretenţiile teritoriale ale Chinei în regiune.

Luna trecută, distrugătorul american USS Lassen a pătruns în zona de 22 de km din jurul insulelor artificiale construite de China în Arhipelagul Spratly, declanşând o reacţie furioasă a Beijingului. Patrula americană a marcat cea mai semnificativă provocare de până acum din partea SUA la adresa revendicărilor teritoriale chineze în regiune.

În plus, experţi americani susţin că exerciţiile SUA în apele disputate “nu ar trebui considerate controversate sau ca având un efect de intensificare”, adăugând că, pe baza Legii ONU a Dreptului Mării, insulele care sunt în mod natural scufundate nu au dreptul să fie considerate ape teritoriale. În acelaşi timp, SUA permite navelor străine să navigheze în zona de 22 de km de la coasta americană şi prin urmare nu a obiectat atunci când navele chineze au navigat în interiorul acelei zone în Alaska în această vară.

Sprijin din partea Washingtonului

La scurt timp după ce a sosit marţi în Manila, în timpul unei vizite pe nava de luptă filipineză BRP Gregorio del Pilar, Obama a subliniat angajamentul ţării sale pentru apărarea şi securitatea Filipinelor. Nava BRP Gregorio del Pilar a aparţinut la un moment dat Statelor Unite.

Obama a mai declarat că SUA va transfera două nave de luptă – o navă de cercetare şi o şalupă a Pazei de Coastă americane – către Marina filipineză, ca parte a unui angajament puternic de a ajuta la consolidarea securităţii maritime a Filipinelor.

“Avem o obligaţie, un angajament puternic pentru a ne apăra aliatul, Filipine. Puteţi să va bazaţi pe Statele Unite”, a declarat el.

După Summitul APEC, Obama va zbura spre Kuala Lumpur în Malaezia pentru a participa la summitul ASEAN şi summitul Asiei de Est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor