Submarin chinez simulează un atac cu rachetă asupra portavionului USS Ronald Reagan

Un submarin chinez a desfăşurat un atac simulat cu o rachetă de croazieră asupra portavionului american USS Ronald Reagan în timpul unei întâlniri neprevăzute în urmă cu câteva săptămâni, au susţinut oficiali americani din sectorul apărării.
Portavionul USS Ronald Reagan
Portavionul USS Ronald Reagan (Getty Images)

Incidentul a avut loc în apropierea Mării Japoniei în luna octombrie şi reprezintă o încălcare a unui angajament făcut de China în 2014 faţă de Codul pentru Întâlniri Neprevăzute pe Mare (CUES), care urmăreşte să reducă riscul unui incident armat între nave, au declarat oficiali familiari cu detaliile acelui incident, pe care l-au descris ca fiind “serios”.

Conform unei secţiuni a acelui acord fără caracter obligatoriu din 2014, comandanţii aflaţi în largul mării ar trebui să evite acţiunile care ar putea duce la accidente sau avarii. Printre acţiunile care ar trebui evitate se numără “simularea de atacuri prin îndreptarea tunurilor, rachetelor, tuburilor de lansare a torpilelor sau a altor arme în direcţia navelor sau avioanelor întâlnite”.

Oficialii Marinei SUA au discutat recent cu membri ai Congresului despre incidentul care a avut loc în weekendul din 24-25 octombrie, cu câteva zile înainte ca distrugătorul american USS Lassen să pătrundă în zona de 22 de km din jurul insulelor artificiale construite de China în Arhipelagul Spratly (Marea Chinei de Sud), declanşând reacţia furioasă a Beijingului.

Administraţia Obama a ţinut secrete detaliile incidentului cu submarinul chinez pentru a evita tensionarea suplimentară a relaţiilor militare dintre Pentagon şi Armata de Eliberare a Poporului, conform Washington Free Beacon.

Dezvăluirea faptului că portavionul american a fost ţintit de submarinul chinez de atac, are loc în condiţiile în care două nave de luptă chineze au sosit duminică în Pearl Harbor.

Agenţia oficială de ştiri a Chinei a susţinut că vizita navelor în Hawaii va dura cinci zile. “În timpul şederii flotei acolo, Marina americană şi flota chineză vor organiza recepţii reciproce”, a susţinut Xinhua. “Activităţi sportive amicale, precum jocuri de baschet şi fotbal, vor avea lor între cele două tabere.”

Pentagonul a făcut o prioritate din dezvoltarea unor legături mai apropiate cu armata chineză, în ciuda temerilor că aceste schimburi vor dezvolta capabilităţile de luptă ale Chinei.

Un analist militar chinez a susţinut recent că Beijingul studiază îndeaproape un raport publicat la începutul anului, care a dezvăluit faptul că un submarin francez de dimensiuni mici şi cu propulsie nucleară a desfăşurat cu succes un atac simulat asupra portavionului USS Roosevelt. În timpul simulării, atât portavionul cât şi mai multe nave care l-au sprijinit au fost scufundate.

Incidentul din luna octombrie dintre submarinul chinez şi portavionul Reagan a avut loc în timp ce acesta din urmă naviga în regiunea capătului estic al Japoniei, fiind în drum, împreună cu alte 4 grupuri de nave de atac, spre Marea Japoniei pentru a participa la exerciţii maritime.

La câteva zile după incident, două bombardiere strategice ruseşti au zburat la o distanţă de 1,6 km şi la o înălţime de 152 de metri de portavionul Ronald Reagan. Comandantul portavionului a trimis câteva avioane de luptă F-18 pentru a intercepta bombardierele ruseşti şi a le forţa să îşi schimbe cursul de zbor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe