Amestecul Chinei în alegeri ar putea submina democraţia din Canada, avertizează Serviciul canadian de informaţii

Xi Jinping şi Justin Trudeau (YouTube Screenshot)
Redacţia
08.05.2024

Persistenţa amestecului chinezesc în alegeri are potenţialul de a submina democraţia canadiană, a declarat marţi principala agenţie de spionaj din Canada, în cel mai recent avertisment oficial cu privire la activitatea clandestină a Beijingului.

Serviciul canadian de informaţii de securitate (CSIS) a făcut aceste comentarii într-un raport anual publicat la câteva zile după ce o anchetă oficială a constatat că China a încercat să intervină în ultimele două alegeri canadiene, potrivit Reuters.

CSIS a declarat că China, cunoscută oficial sub numele de Republica Populară Chineză, sau RPC, a folosit diverse metode înşelătoare în încercarea de a influenţa elaborarea politicilor la toate nivelurile de guvernare, precum şi în mediul academic şi media.

"O astfel de activitate, care urmăreşte să promoveze interesele naţionale ale RPC, are potenţialul de a submina procesul democratic canadian şi instituţiile sale", a declarat CSIS. China respinge în mod regulat astfel de acuzaţii.

China şi organizaţiile legate de Partidul Comunist Chinez aflat la putere "rămân o ameninţare permanentă pentru informaţiile, tehnologia, instituţiile democratice şi comunităţile din diaspora canadiană", a declarat CSIS.

Guvernul liberal al premierului canadian Justin Trudeau a prezentat luni un proiect de lege menit să contracareze interferenţele străine. Acesta propune un registru pentru persoanele care fac lobby în numele unei alte ţări şi ar permite CSIS să aibă mai multă libertate de a împărtăşi informaţii cu publicul.

Săptămâna trecută, directorul CSIS, David Vigneault, a declarat în faţa legislatorilor că eforturile Chinei de a fura tehnologie sunt "halucinante".

Partidul Conservator din opoziţia oficială a Canadei, cu un avans considerabil în sondajele de opinie, îl acuză în mod regulat pe Trudeau că nu face suficient pentru a combate interferenţele regimului comunist de la Beijing.

Trudeau a declarat luna trecută în cadrul unei anchete oficiale că, în ciuda amestecului chinez în ultimele două alegeri, rezultatele nu au fost afectate. Liberalii au câştigat ambele scrutine, în 2019 şi 2021.

Ambasada Chinei la Ottawa, solicitată să răspundă la raportul CSIS, a precizat că un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat luni că "China nu a avut şi nu va avea niciodată niciun interes să intervină în afacerile interne ale Canadei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor