Ameninţări anonime cu bombă generează evacuări masive în Rusia

Rusia este măcinată din nou de ameninţări cu bombe, ca pe vremea anului 1999 - însă de data aceasta exploziile nu au loc. Ameniţarea este reală sau sunt doar manevrele serviciilor care împing agende în subteran?
Oamenii stau la coadă pentru un control la intrarea într-un magazin din Piaţa Roşie din Moscova, Rusia, 13 septembrie 2017. (Captură Imagine)
Andrei Popescu
21.12.2017

Ameninţările anonime cu bombe care au declanşat evacuări în masă în mai multe oraşe ale Rusiei au fost reluate.

Oficialii locali au declarat că mii de persoane au fost evacuate miercuri din clădiri administrative, şcoli, universităţi, mall-uri de cumpărături, pieţe, spitale şi hoteluri din Moscova, Stravropol, Cerkessk şi Petropavlovsk-Kamceatski.

O serie de ameninţări telefonice cu bombă, care s-au dovedit false, au vizat aproximativ 3.500 de clădiri publice în 190 de oraşe din Rusia şi au dus la evacuarea a peste 2,3 milioane de persoane în luna septembrie, au afirmat oficiali ruşi.

Nu au fost descoperite bombe în niciunul dintre cazuri.

Ruşii au toate motivele să se sperie de asemenea ameninţări. În 1999 o serie de explozii ale unor blocuri de apartamente au zguduit Rusia, făcand sute de victime. Incidentele au încetat brusc după incidentul suspect de la Ryazan, în care agenţi FSB au fost surprinşi punând saci cu exploziv în subsolul unui bloc.

Directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov, a afirmat în 5 octombrie că au fost identificaţi patru cetăţeni ruşi suspectaţi de organizarea valului de ameninţări anonime cu bombă.

Bortnikov a precizat că cei patru suspecţi locuiesc în străinătate şi au complici în interiorul Rusiei.

În 12 decembrie, adjunctul ministrului de Interne, Igor Zubov, a declarat că majoritatea ameninţărilor telefonice cu bombă au provenit din Siria. De asemenea, el a numit Turcia, Ucraina, SUA, Canada, Kazahstan şi Uzbekistan drept locuri de unde au fost făcute unele dintre acele ameninţări telefonice.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că ameninţările respective reprezintă “terorism telefonic”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor