Ameninţările anonime cu bombă continuă în Moscova şi St. Petersburg

Seria de ameninţări anonime cu bombă transmise telefonic autorităţilor din Rusia a continuat cu noi incidente în Moscova şi Sankt Petersburg.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
15.09.2017

Surse ale poliţiei din Moscova au declarat că peste 9.000 de persoane au fost evacuate joi din 8 şcoli în capitala rusă ca urmare a unor noi ameninţări anonime cu bombă.

Tot joi, sute de persoane au fost de asemenea evacuate din câteva mall-uri în Sankt Petersburg (St. Petersburg) după astfel de ameninţări telefonice.

Începând cu 10 septembrie, apeluri similare au declanşat evacuări în masă la şcoli, mall-uri, teatre şi universităţi în mai multe oraşe din Rusia.

Totuşi, în niciunul dintre cazuri nu au fost descoperite bombe.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a afirmat joi că ameninţările cu bombă reprezintă un act de “terorism telefonic”.

Peskov a adăugat că “sunt luate toate măsurile necesare” pentru a-i găsi pe făptaşi.

Agenţia de ştiri RIA Novosti a citat un oficial nenumit al securităţii afirmând că investigatorii au urmărit apelurile telefonice către persoane aflate în afara Rusiei şi care au legături cu grupul jihadist Statul Islamic sau alte organizaţii.

Militanţii din Statul Islamic şi-ar fi asumat responsabilitatea pentru o serie de atacuri fatale în Rusia, inclusiv un atac sinucigaş cu bombă în St. Petersburg în aprilie în care au murit 14 persoane.

Marţi, Olga Shterk, purtătoare de cuvânt a poliţiei regionale din Celeabinsk, a declarat că valul de ameninţări cu bombă reprezintă un “atac spam”.

Prima ameninţare falsă cu bombă a avut loc în 10 septembrie vizând biroul primarului oraşului Omsk, când un apelant necunoscut a declarat autorităţilor că se află o bombă în clădire.

În 13 septembrie, surse ale poliţiei din Moscova au precizat că peste 100.000 de persoane au fost evacuate din aproximativ 70.000 de clădiri, după cel puţin 65 de ameninţări anonime cu bombă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor