NATO, dormind în bocanci. Flota germană de submarine este neoperaţională

Starea operaţională a întregii flote de submarine a Germaniei se află într-un punct mort.
Submarin german din clasa Type 212A (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
20.12.2017

În 15 octombrie, Germania şi-a pierdut ultimul submarin. Submarinul din clasa Type 212A efectua un exerciţiu de scufundare în largul coastei norvegiene când, în urma impactării unui bloc de rocă stâncoasă, a suferit pagube semnificative la una dintre cele patru aripi. Submarinul a fost declarat în scurt timp neoperaţional şi a trebuit să fie remorcat înapoi în portul german Kiel pentru lucrări de întreţinere.

Potrivit celui mai recent rezumat furnizat de RT, cele şase submarine ale flotei germane sunt toate nefuncţionale. Două nave Type 212A sunt supuse unor operaţiuni de întreţinere şi vor fi funcţionale în cea de-a doua jumătate a anului următor, în timp ce alte două se află într-o stare critică şi în curs de reparare, fără a fi anunţat un termen limită pentru finalizarea reparaţiilor. Cel de-al cincilea submarin, după cum am menţionat mai sus, a suferit daune serioase în luna octombrie. Cel de-al şaselea submarin a fost dat în funcţiune în luna octombrie şi în prezent este supus unor teste maritime riguroase înainte să devină operaţional în mai 2018.

Flota de submarine a Germaniei va fi paralizată în următoarele 4-5 luni, ceea ce prezintă un risc enorm pentru securitatea naţională a ţării. Principala caracteristică a submarinelor este stealth, cuplată cu capabilităţi de apărare şi supraveghere, dar, după cum s-a menţionat deja, există în prezent o breşă majoră în apărarea militară a Germaniei.

Comisarul apărării Hans-Peter Bartels din Parlamentul german a declarat pentru ARD: “Acesta este un dezastru real pentru Marină şi este pentru prima dată în istoria [ţării] când niciunul dintre submarine nu va fi operaţional timp de câteva luni”. Bartels a declarat că lipsa fondurilor guvernamentale este cauza pentru lipsa pieselor de schimb în cazul submarinelor stricate. De la Războiul Rece până în prezent, autorităţile germane au decis să nu stocheze piese de schimb din cauza costurilor ridicate ale acestei operaţiuni.

Dar există o speranţă, potrivit lui Bartels, în sensul că tendinţa de subfinanţare a armatei a fost inversată şi guvernul este pregătit să cheltuie bani pe armată. Pentru ca guvernul german să îşi schimbe poziţia a fost nevoie doar de o flotă de submarine neoperaţională şi americanii să perceapă Rusia ca pe un pericol. El a adăugat că “vor trece câţiva ani” înainte ca schimbările să fie observabile, şi acest lucru nu garantează că armata va fi capabilă să opereze cu toate submarinele în acelaşi timp. Potrivit ARD, Marina germană are trei echipaje de submarine, iar noi echipaje sunt în curs de pregătire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor