Bancă din Rusia, atacată prin reţeaua SWIFT

(Getty Images)

Primul atac cibernetic reuşit împotriva unei bănci ruse care a sifonat bani peste hotarele ţării prin sistemul internaţional SWIFT a fost raportat în 15 decembrie, au declarat specialişti în securitate IT publicaţiei Kommersant. Totuşi, în acest caz particular, s-ar putea ca însăşi banca să fie călcâiul lui Ahile, au declarat surse acestui ziar, adăugând că un audit recent desfăşurat de Banca Centrală a Rusiei a identificat probleme în securitatea IT la instituţia financiară atacată. Banii au fost retraşi prin intermediul sistemului bancar internaţional SWIFT, care nu a mai fost folosit până acum de hackeri în Rusia.

Reprezentanţii SWIFT au refuzat să comenteze despre clienţii individuali într-un interviu cu publicaţia Kommersant, dar au oferit asigurări că problemele de securitate cibernetică sunt tratate foarte serios.

Experţii sunt de acord că SWIFT nu a fost ţinta atacului cibernetic de această dată.

“O bancă obişnuită poate fi conectată la cinci sau şase sisteme diferite în acelaşi timp. De exemplu, la Sistemul Naţional de Plăţi, Visa Internaţional, Mastercard, SWIFT şi la alte două sau trei sisteme de transfer de bani, astfel că atacatorii pot să retragă bani prin infiltrarea în infrastructura băncii şi prin accesarea unuia dintre aceste sisteme”, a afirmat Dmitri Kuzneţov, director de metodologie şi standardizare la Positive Technologies, o firmă specializată în securitate cibernetică.

Artiom Sicev, director adjunct al departamentului pentru securitatea şi protejarea informaţiilor la Banca Centrală a Rusiei, a explicat publicaţiei Kommersant că atacatorii ar fi putut retrage bani prin mai multe mijloace. “SWIFT a fost ales probabil din cauză că [hackerii] au fost interesaţi de transferarea de bani în străinătate. Aparent, hoţii au considerat că ar fi mai puţin riscant să încaseze banii în străinătate decât în Rusia”, a menţionat el.