Sergiu Mocanu: Invitarea Coreei de Nord la Chişinău, un impact de imagine şi securitate regională de neimaginat

La aniversarea a 20 de ani a PSRM, Igor Dodon a invitat la Chişinău o delegaţie a Coreei de Nord, fapt pentru care Mişcarea Antimafie solicită scoaterea în afara legii a Partidului Socialiştilor, considerând Coreea de Nord un stat terorist.
Sergiu Mocanu, liderul Partidului Mişcarea Populară Antimafie
Sergiu Mocanu, liderul Partidului Mişcarea Populară Antimafie (Captură Foto / privesc.eu)

Partidul Mişcarea Populară Antimafie a făcut câteva demersuri către instituţii care sunt obligate să respecte Constituţia RM, cum ar fi Ministerul Justiţiei, solicitând scoaterea în afara legii a Partidului Socialiştilor din Moldova, pentru faptul că fostul lider al acestei fracţiuni, actualul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a invitat săptămâna trecută la Chişinău, la aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Partidului Socialist în Moldova, o delegaţie din Coreea de Nord. Alte demersuri în acest sens au fost adresate Comisiei Securitate Naţională şi Ordine Publică a Parlamentului, către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi către Procuratura Generală.

În opinia liderului Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, grav pentru Republica Moldova nu este atât faptul că Dodon este preşedinte, ci mai degrabă faptul că Dodon a ajuns preşedinte ales de întreg poporul şi are legitimitate să vorbească în numele poporului Republicii Moldova, fiind şi o unealtă în mâinile Federaţiei Ruse la ora actuală.

„Săptămâna trecută s-a întâmplat un caz extrem de grav după noi. Venirea unei delegaţii din Coreea de Nord la Chişinău nu a trecut neobservată de partenerii noştri străini, deşi presa de la Chişinău nu a prea scris despre asta. Presa mafiotizată din Republica Moldova a muşamalizat acea mare lovitură de imagine şi impact de securitate regională şi anume prezenţa unei delegaţii din Coreea de Nord în Republica Moldova”, a declarat Sergiu Mocanu, conform privesc.eu.

Potrivit acestuia, Coreea de Nord este un stat care se află pe lista statelor teroriste. Acesta a ţinut să precizeze că chiar marţi Coreea de Nord a lansat o „rachetă zis balistică care ameninţă statele din jur şi determină Statele Unite ale Americii şi Blocul Nord-Atlantic să ia atitudine”. Mai mult decât atât, Mocanu a specificat faptul că în Coreea de Nord oamenii sunt ucişi doar pentru că au un alt punct de vedere, sau doar încearcă să se gândească la un alt punct de vedere. „Mai bine să nu te naşti într-o ţară cum este Coreea de Nord”, a punctat politicianul.

„Dodon aduce o delegaţie a Coreei de Nord la o sărbătoare a lui în Republica Moldova. Prezenţa acestei delegaţii cu un vicepreşedinte a Comitetului Central este un impact de imagine şi de securitate pentru Republica Moldova, de neimaginat. Acum noi avem motive serioase să credem că statul terorist Coreea de Nord care a fost prezent printr-o delegaţie în Republica Moldova şi care se află pe un loc de frunte în lista statelor teroriste ca şi Statul Islamic, se află şi pe lista finanţatorilor lui Igor Dodon.

Din păcate, la noi nici presa şi nici instituţiile statului nu vor să se intereseze de unde are Igor Dodon bani pentru reparaţia reşedinţei de la Condriţa, sau de unde promite el că va avea bani pentru reparaţia capitală a reşedinţei preşedintelui care stă în paragină acum. Nimeni nu este interesat nici de veniturile/profiturile familiei Dodon, asta în condiţiile în care Dodon declară foarte clar că vrea să schimbe cursul istoriei şi a republicii Moldova”, a adăugat Sergiu Mocanu.

Totodată, liderul Mişcării Antimafie a punctat faptul că Dodon ar fi un penal, reprezentând un pericol major pentru Republica Moldova. În opinia acestuia, Moldova nu s-ar transforma într-o dictatură, după cum afirmă o mare parte a experţilor atât moldoveni cât şi de peste hotare, ci mai degrabă ar fi „stat mafiot antrenat într-o luptă între clanuri mafiote, seamănă mai mult cu Somalia, stat din Africa Centrală”.

„Secretarul de stat american, Rex Tillerson a spus foarte clar că SUA ia în calcul posibilitatea introducerii unor sancţiuni pentru statele care colaborează cu Coreea de Nord. Colaborarea lui Dodon cu Coreea de Nord se înscrie exact într-un plan al FSB-ului rusesc pentru utilizarea Republicii Moldova drept carte de schimb în jocurile lor geopolitice. FSB-ul rusesc este interesat ca Republica Moldova să apară în această postură tragic-comică”, a conchis Sergiu Mocanu.