Plahotniuc merge în SUA cu Boeing. Opinii: Vizita este mai degrabă una privată decât oficială
alte articole
Preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc se află într-o vizită de câteva zile, la Washington, unde, potrivit unor surse ar fi cheltuit circa 1 milion de dolari, închiriind un boeing 737. Unii analişti politici consideră această vizită ca fiind, mai degrabă una privată, întrucât, oligarhul Vlad Plahotniuc nu este decât un lider de partid şi coordonator executiv al alianţei de guvernare, funcţie primită de acesta înainte de prima sa vizită în SUA. Pe de altă parte, comentatorul Roman Mihăieş încearcă să lustruiască faţa liderului PD, menţionând că „dacă s-au făcut nişte cheltuieli din nişte fonduri private, asta este deja o chestiune care priveşte finanţatorul, dl Plahotniuc cheltuie banii personali în interesul RM”.
„Este o vizită în Statele Unite a preşedintelui unui Partid care nu se bucură de susţinerea populară însă controlează instituţiile de stat, se impune prin alte metode decât cele democratice. Seamănă mai mult cu o vizită a unei persoane private, decât una de lucru sau oficială. Câteva zile în Statele Unite, avion de lux închiriat şi patru întâlniri oficiale, iar rezultatele acestei vizite politice noi nu le cunoaştem. Dl Palhotniuc şi delegaţia lui au încercat să informeze înalţii demnitari despre, cum spun ei „succesele pe calea modernizării Moldovei”, totuşi e stranie această vizită”, a declarat comentatorul politic, fost reprezentant al RM la Consiliul Europei şi ONU, Alexei Tulbure, în cadrl emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV.
Pe de altă parte, comentatorul politic, Roman Mihăieş a menţionat că scopul vizitei liderului Partidului Democrat în Statele Unite este unul foarte simplu: „s-a schimbat administraţia SUA. Era şi normal ca dl Plahotniuc, în funcţia sa de preşedinte al PD, dar şi de coordonator executiv al alianţei, să meargă în SUA să se prezinte, să prezinte anumite opinii ale guvernării moldoveneşti cu privire la cele petrecute de la ultima sa vizită şi până acum”.
Ceea ce ţine de finanţarea vizitei, Mihăieş consideră că ar fi bine să se înţeleagă importanţa faptului ca această deplasare să nu fie achitată din bugetul de stat, „dar dacă s-au făcut nişte cheltuieli din nişte fonduri private, asta este deja o chestiune care priveşte finanţatorul, dacă dl Plahotniuc şi-a permis să achite această vizită... dl Plahotniuc cheltuie banii personali în interesul RM”.
Nefiind de acord cu această opinie, Alexei Tulbure l-a întrerupt pe Mihăieş, precizând că în timpul unei vizite oficiale „o persoană oficială nu poate să-şi permită să cheltuie propriii bani sau a unor sponsori. Atunci când achiţi cu propriii bani înseamnă că urmăreşti propriile interese, apare componenta corupţională, lucru inacceptabil în democraţiile funcţionale. Plahotniuc, fie nu este persoană oficială şi atunci poate merge oriunde, fie e oficială şi atunci noi trebuie să cunoaştem detalii, finanţare, discuţii”.
La rândul său, fostul premier moldovean, omul de afaceri, Ion Sturza a scris, pe contul său de Facebook că „un bilet la clasa business Chişinău-Washington (via Londra), cu pat, şampanie, caviar, tur-retur, ar costa cam 3.500 USD. Un Boeing 737-7BBJ, ca să nu exagerăm, aproximativ 500.000 USD! 100.000 USD per pasager. Asta nu e fiţă, frate! E adevărat, dacă dai căutare pe Google, descoperi, clienţii pentru acest tip de avion sunt o specie rară: şeicii arabi, dictatorii africani şi oligarhii post-sovietici. Pe cine impresionăm? Fetele de la Hollywood? Funcţionarii de la Departamentul de Stat? Mă îndoiesc...Rezultatul vizitei? Nici simbolic. În lumea civilizată glamour-ul şi pontul nu mai sunt la modă. Invers, modestia şi cumpătarea în toate. Dar asta în lumea civilizată...”.
Potrivit unui comunicat PD, în cadrul vizitei sale în Statele Unite, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit joi şi vineri cu mai mulţi senatori şi congresmeni americani, membri ai Partidului Republican, printre care Roger Wicker, senator de Mississippi, Chris Smith, congresman de New Jersey, Pete Olson şi Ted Poe, congresmani de Texas, cu Adjunctul Secretarului de Stat, Bridget Brink, de asemenea urmând să aibă şi alte întâlniri, inclusiv la Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe.