Pivniceru a anunţat nominalizările pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA. Cine sunt persoanele propuse

Comisia constituită la nivelul Ministerului Justiţiei a stabilit persoanele care vor fi propuse pentru a ocupa funcţiile de procuror general al României şi de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Mona Pivniceru (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Cristina Boiangiu
01.11.2012

Comisia constituită la nivelul Ministerului Justiţiei a stabilit persoanele care vor fi propuse pentru a ocupa funcţiile de procuror general al României şi de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat joi nominalizările care vor fi trimise Consiliului Superior al Magistraturii.

Pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost propus Tiberiu Niţu, iar Ioan Irimie a fost nominalizat în fruntea DNA.

Comisia care s-a ocupat de analizarea candidaţilor înscrişi pentru cele două funcţii a indicat câte două persoane pentru fiecare funcţie: pentru procuror general au fost selectaţi Elena Hach şi Tiberiu Niţu, iar pentru conducerea DNA - Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie. Stabilirea persoanelor propuse mai departe s-a făcut după evaluarea candidaturilor şi după susţinerea interviurilor de către aspiranţii la funcţii. Au fost alese persoanele care au îndeplinit în cea mai mare măsură standardele impuse.

După ce au fost decise cele patru persoane, ministrul Justiţiei a hotărât, după o apreciere proprie a standardelor de evaluare şi a procedurilor, cine vor fi cei doi care vor merge mai departe.

Pivniceru a mulţumit tuturor candidaţilor pentru "curajul că s-au înscris la concurs în condiţii de maximă agitaţie publică".

Care este procedura de numire

Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie vor fi propuşi mai departe către Consiliului Superior al Magistraturii, care va aprecia dacă cei doi sunt potriviţi pentru a ocupa cele două posturi. Magistraţii de la CSM au la dispoziţie 60 de zile în care să-i analizeze pe cei doi candidaţi şi apoi să emită un aviz consultativ. Decizia finală urmează să fie luată de preşedintele României.

Cele două persoane anunţate de ministrul Justiţiei erau date ca favorite pentru aceste posturi de surse judiciare.

Pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) s-au înscris magistratul militar Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Moţa, Tiberiu Niţu, fost prim-adjunct al procurorului general al României Codruţa Kovesi, Constantin Sima, Viorica Stoica. Ultimii doi s-au înscris şi pentru funcţia de procuror-şef al DNA.

Pentru şefia DNA s-au înscris: Claudiu Dumitrescu, detaşat în funcţia de şef al Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF), Codruţa Kovesi, detaşată la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE), Vasile Ioniţă, Ioan Irimie şi Paula Tănase.

Procedura de numire a procurorului general şi a şefului DNA este urmărită cu interes de oficialii europeni care au cerut autorităţilor române să organizeze o procedură transparentă de stabilire a persoanelor care vor ocupa cele două funcţii importante în stat. Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a atras atenţia că dacă nu se vor respecta regulile democratice la cele două numiri acest lucru ar putea afecta parteneriatul strategic dintre cele două ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor