Percepţia Washington-ului asupra parteneriatului strategic cu România ar putea fi afectată

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, a declarat marţi că procesul de selecţie a noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA este foarte important şi a subliniat că acesta va influenţa percepţia Washington-ului asupra parteneriatului strategic cu România.
Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Liviu Şerbănescu
30.10.2012

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, a declarat marţi că procesul de selecţie a noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA este foarte important şi a subliniat că acesta va influenţa percepţia Washington-ului asupra parteneriatului strategic cu România.

"Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selecţie va fi un criteriu foarte important, care va influenţa percepţia asupra parteneriatului nostru strategic cu România", a precizat Gitenstein.

Selecţia reprezintă un test şi pentru revenirea la o coabitare politică civilizată şi stabilă, deoarece este vital ca persoanele numite în cele două funcţii să fie susţinute de toate marile partide politice.

"Primul test în acest sens va fi numirea noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA. Este vital ca cei numiţi în aceste înalte funcţii să fie susţinuţi de toate marile partide politice, ca ei să fie procurori independenţi, apolitici şi, mai presus de toate, să fie la fel de competenţi şi curajoşi precum predecesorii lor", a mai declarat ambasadorul SUA.

Gitenstein a adăugat că acest proces de selecţie nu va avea succes "dacă cei mai buni şi mai inteligenţi ezită să se înscrie în competiţie".

SUA sunt foarte interesate de respectarea statului de drept din România, având în vedere că trebuie încredere că partenerul nostru trebuie să fie "un aliat stabil", a adăugat ambasadorul SUA.

"Sunt întrebat adesea de ce este acest lucru atât de important pentru noi. Este foarte simplu: România este aliatul nostru şi ne-am angajat să avem un viitor comun. În Irak şi Afganistan ne-am sacrificat împreună. Însă, până nu vom şti că statul de drept este sigur şi până nu vom şti că aceste instituţii care asigură puterea cetăţenilor sunt independente, nu putem fi încrezători că România este un aliat stabil", a declarat Gitenstein.

Reamintim că Ministerul Justiţiei a anunţat la data de 25 octombrie că s-au încheiat interviurile din cadrul procedurii de selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de procuror general al Parchetul de lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Urmează ca ministrul să anunţe zilele acestea propunerile sale pentru cele două importante funcţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor