Ambasadorul român la Londra ironizează jurnaliştii britanici care aşteptau "hoardele" de români

(photos.com)
Flori Mladin
03.01.2014

Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, s-a adresat jurnaliştilor care au aşteptat la aeroport "valurile de migranţi români" care urmau să vină să muncească în Regat, comparâdu-i cu personajele tragi-comice din piesa lui Samuel Beckett "Aşteptându-l pe Godot", relatează The Guardian.

Ambasadorul român a declarat că jurnaliştii care s-au deplasat la aeroportul Luton au avut surpriza să constate că "hoardele" de români şomeri care credeau că vor veni în ziua de 1 ianuarie nu şi-au făcut apariţia. Jurnaliştii au "întâmpinat" în cele din urmă doar persoanele sosite din România care munceau deja în Regatul Unit.

Laburistul Keith Vaz, preşedintele Comisiei de Afaceri Interne din Camera inferioară a Parlamentului englez, a fost prezent pe 1 ianuarie împreuna cu colegul său Mark Reckless, pe aeroportul din Luton pentru a întâmpina prima cursă care a decolat din România după ce au fost eliminate restricţiile de pe piaţa muncii, transmite Mediafax citând The Guardian. Ei au fost însoţiţi, de asemenea, de reporteri de la televiziuni pentru a imortaliza momentul.

Cei doi parlamentari au dorit să vadă "cu propriii ochi" procedurile care au loc în prima zi în care românii şi bulgarii nu mai au restricţii pe piaţa muncii britanice, relatează cotidianul în pagina electronică. Însă în avion erau în majoritate persoane care se întorceau la muncă după vacanţa de Crăciun petrecută în ţară.

Unul dintre pasageri a declarat că a venit pentru prima dată în Marea Britanie, dar că vorbeşte engleza şi are un loc de muncă. El a rămas uimit de modul în care a fost primit. "Da, sunt mulţi politicieni aici. Dumnezeule. Nu am venit aici pentru a va jefui ţara. Am venit să muncesc. Iar voi aţi deschis graniţele. Am venit să muncesc. Să fac bani şi să merg acasă".

Vaz a declarat că în prima zi a anului, românii nu au invadat Marea Birtanie, dar susţine că acest lucru s-ar putea întâmpla în lunile următoare. "Din discuţiile pe care le-am avut cu persoanele de aici, am constatat că mulţi s-au întors la muncă. Munceau deja în Marea Britanie şi s-au întors din vacanţă, aşa că nu sunt persoane care au venit pentru prima dată", a declarat parlamentarul. "Nu avem dovezi cu privire la persoane care să se grăbească să cumpere bilete pentru a ajunge pentru că este 1 ianuarie", a adăugat el.

"Dar trebuie să rezolvăm acest lucru în viitor", a concluzionat parlamentarul.

Este de menţionat faptul că pe facebook numeroşi britanici s-au întrebat şi ei unde sunt "valurile" de români care urmau să ajungă în Marea Britanie, ridiculizând larga campanie care s-a făcut în mass media pe această temă.

De ce sunt îngrijoraţi britanicii

La 1 ianuarie 2014, au fost eliminate restricţiile care au existat timp de 7 ani pentru români şi bulgari, iar Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Spania şi Olanda şi-au deschis pieţele muncii pentru cetăţenii României şi Bulgariei.

Motivul îngrijorării britanicilor este că acum românii şi bulgarii au dreptul la aceleaşi ajutoare sociale şi îngrijiri medicale ca şi cetăţenii din celelalte ţări europene. Britanicii se tem că va creşte aşa-numitul "turism de sănătate".

În acest sens, s-a făcut o întreagă campanie de către mass media şi politicienii britanici, printre care şi premierul David Cameron, pentru a prelungi restricţiile pe piaţa muncii de teama unei invazii. Prelungirea perioadei de restricţie nu a fost posibilă, însă Cameron a adoptat în grabă măsuri noi prin care să se asigure că, de la 1 ianuarie, imigranţii din UE nu vor putea să solicite ajutoare sociale în primele trei luni de la sosirea în Marea Britanie. În plus, persoanele care cerşesc şi cele fără adăpost pot să fie deportate şi li se poate interzice accesul în ţară pentru o perioadă de 12 luni.

Un grup de activişti conservatori şi-a încheiat anul cu mesaje că "în doar câteva zile, Marea Britanie va avea de-a face cu un val de imigranţi din Bulgaria şi România". Totodată, Daily Mail a scris că „Bulgarii şi românii se pregăteau noaptea trecută (30 spre 31 ianuarie, n.red.) să plece spre Marea Britanie”. Mai mult decât atât, tabloidul a anunţat că toate biletele pentru cursele aeriene din România spre Marea Britanie sunt vândute în ultimele zile ale anului, ca şi pentru autocarele care pleacă din Sofia, fără să precizeze sursele de informare sau să indice faptul că acest trafic intens este „obişnuit” pentru românii care lucrează deja în străinătate şi şi-au petrecut Sărbătorile acasă.

În ciuda avertizării făcute de grupul de activişti conservatori care prevesteau că la 1 ianuarie 2014 "hoarde" de români şi bulgari urmau să meargă în Marea Britanie odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, britanicii au constatat că acest lucru nu s-a întâmplat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor