"Am făcut această rochie, dar nu m-au plătit". Etichete de protest pe îmbrăcămintea brandului Zara (foto)

În Istanbul, Turcia, angajaţii unui furnizor veniţi dimineaţa la serviciu, până seara au fost concediaţi; ulterior pe hainele destinate vânzării au fost lipite etichete de protest care au făcut înconjurul lumii.
„Produsul pe care tocmai l-ai cumpărat a fost făcut de mine, dar nu am fost plătit pentru asta“ (Credit: Clean Clothes Turkey)
Mioara Stoica
08.11.2017

„Produsul pe care tocmai l-ai cumpărat a fost făcut de mine, dar nu am fost plătit pentru asta“. Săptămâna trecută, clienţii brandului spaniol Zara au găsit aceste mesaje singulare pe diferite articole puse în vânzare în magazinele din Istanbul. Aceasta este o iniţiativă a campaniei Justice For Bravo Workers, lansată de sediul central al ONG-ului Clean Clothes Turkey, pentru a sprijini foştii lucrători de la compania Bravo Tekstil.

 (Credite: Clean Clothes Turkey)
(Credite: Clean Clothes Turkey)

 (Credit: Clean Clothes Turkey)
(Credit: Clean Clothes Turkey)

Compania Bravo Tekstil, care producea articole de îmbrăcăminte pentru branduri renumite, nu ar fi plătit salariile muncitorilor care au fost concediaţi masiv. Gigantul Inditex - grupul din care face parte Zara - a răspuns la critici declarând că suma datorată furnizorului a fost plătită.

 (Credit: Clean Clothes Turkey)
(Credit: Clean Clothes Turkey)

 (Credit: Clean Clothes Turkey)
(Credit: Clean Clothes Turkey)

 (Credit: Clean Clothes Turkey)
(Credit: Clean Clothes Turkey)

Ştirea, relatată de Associated Press, este un ecou al problemei lansate de angajaţii iberici - şi mai ales a celor care lucrează pentru fabricile din Turcia - pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Compania Bravo Tekstil a produs de asemenea articole de îmbrăcăminte pentru Mango şi Next, raportează publicaţia Independent.

Brandul Zara, care face parte din gigantul Inditex, a avut cu câteva zile în urmă o întâlnire cu Organizaţia Internaţională a Muncii tocmai pentru a discuta despre drepturile angajaţilor şi protecţia acordată acestora. Cu toate acestea, relatează publicaţia britanică, lanţul spaniol nu a fost scutit de multe critici, care au vizat atât daunele cauzate mediului, cât şi condiţiile de lucru de-a lungul procesului de producţie. Brandul a fost acuzat, de asemenea, că a folosit angajaţi copii sau refugiaţi sirieni.

În cazul specific al Bravo Tekstil, Inditex a răspuns criticilor afirmând că i-a plătit furnizorului toată suma datorată şi că ar fi activat şi un fond pentru susţinerea foştilor lucrători, relatează canalul de televiziune CNBC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor