De ce modelele nu zâmbesc în timpul paradelor de modă
alte articole
Este o întrebare pe care ne-o punem, de obicei, atunci când privim un catalog de modă sau o paradă de modă la televizor. De ce modelele pozează cu gesturi serioase şi fără vlagă? Cu prilejul sărbătoririi Săptămânii modei la Paris, mai mulţi profesionişti au relatat agenţiei de ştiri AFP că motivul este acela de a trece neobservaţi şi pentru ca atenţia publicului să fie concentrată doar pe hainele prezentate.
"Am pozat pentru toţi, dar niciodată nu mi s-a cerut să zâmbesc", spune modelul de origine nigeriană Ty Ogunkoya. "Sincer, m-aş simţi ciudat dacă mi s-ar cere să o fac". Declaraţiile sale se potrivesc cu cele ale colegului său de profesie Matthieu Villot: "Ceea ce doresc ei, este prezentarea hainelor şi nu a feţelor noastre", spune el. "Dacă noi zâmbim, atenţia se concentrează pe feţele noastre şi nu pe haine". Pentru a intra în rol, unii dintre aceşti profesionişti îşi imaginează episoade negative: "Când merg, mă gândesc la ceva trist, ca atunci când pisica mea a murit", a declarat, pentru AFP, un tânăr model din Slovacia în vârstă de 18 ani.
Cu toate acestea, potrivit istoricului şi teoreticianului de modă Lydia Kamitsis, mina serioasă a modelelor nu a fost întotdeauna prezentă pe podiumul de modă. Este o tendinţă relativ recentă: "În anii '60, atunci când colecţiile au început să fie prezentate în parade, modelele de multe ori zâmbeau, râdeau şi chiar dansau în ritmul muzicii".
Feţele fără expresie au apărut după succesul supermodelelor anilor '90, cum ar fi Cindy Crawford şi Elle Macpherson. "Aveau o personalitate proprie", îşi aminteşte Kamitsis.
Leyla Neri, director al Departamentului de Design vestimentar de la prestigioasa şcoală Parsons Paris, explică, de asemenea, faptul că odată cu "emanciparea femeilor şi sosirea designerilor precum Yves Saint Laurent, a apărut un look mai androgin". Astăzi, după cum a relatat Neri, designerii "deja nu mai văd modelele ca un ideal de frumuseţe", caută pur şi simplu să-şi prezinte hainele pe podium şi pretind ca "feţele şi corpurile să fie cât mai neutre posibil".
În 2015, bloggerul spaniol Alicia Santiago a abordat această problemă prin analizarea aspectului deprimat pe care îl au modelele care apar în catalogul magazinului online Zara. "De ce sunt toate triste? De ce au toate un aer de resemnare ca şi cum ar fi duse la abator?", se întreba tânăra într-o postare care a avut un mare impact, preluată de siteul verne.elpais.com
Pe aceeaşi linie au fost rezultatele proiectului Niños vs Moda, moda văzută prin ochii copiilor, lansat în luna iulie a acestui an, de artistul vizual Yolanda Dominguez. Un experiment în care a fost cerut unui grup de elevi să descrie editorialele de modă vizionate pe ecran. Fetiţele şi băieţii de 8 ani care au participat la acest proiect au declarat că văd modelele ca fiind "bolnave, bete şi moarte", relatează acelaşi site.