Inditex şi H&M convin să suporte costurile securităţii atelierelor de confecţii din Bangladesh

(OLIVIER MORIN / AFP / Getty Images)

Trei mărci de textile internaţionale - suedeza H&M, spaniola Inditex şi olandeza C&A - au anunţat la 13 mai că vor semna un acord prin care se angajează să amelioreze condiţiile de securitate deficitare ale atelierelor de confecţii din Bangladesh, intrate în dezbatere după prăbuşirea unui imobil de opt etaje în care se confecţionau haine pentru aceste firme. Bilanţul acestui accident tragic este până acum de 1.127 de morţi, notează marţi ziarul El Pais.

Angajamentul, impulsionat de două sindicate din domeniul textil şi o reţea de ONG-uri, este rodul unor negocieri demarate acum câteva luni - la care participă o mare parte a sectorului, între care şi firmele spaniole Corte Ingles şi Mango - dar au fost accelerate în urma tragediei şi a reclamării responsabilităţilor ce revin companiilor contractante care obţin beneficii mari datorită costurilor de lucru foarte scăzute din Bangladesh. În paralel, mii de lucrători din acest sector - vital pentru economia acestei ţări asiatice - s-au mobilizat pentru a cere majorarea salariilor, în timp ce guvernul a anunţat că va elimina restricţiile impuse angajaţilor de a se organiza în sindicate.

Prima care şi-a anunţat angajamentul a fost H&M, compania cel mai amplu reprezentată în sectorul textil din Bangladesh. Inditex, fabricant al unor mărci precum Zara, Bershka sau Stradivarius, a cusut în această ţară 6% din cele 835 de milioane de confecţii produse în 2011. Divizia Tommy Hilfiger şi Calvin Klein, alături de Tchibo au subscris în urmă cu câteva luni. IndustriALL, care reprezintă 50 de milioane de angajaţi din întreaga lume, a declarat că mărcile semnatare 'marchează drumul altor companii textile mondiale', pe care le-a încurajat să 'facă ceea ce este just în numele a peste 1.250 de lucrători din sectorul textil care au murit în Bangladesh în ultimele şase luni'. Companiile semnatare nu se află printre cele care au recunoscut că produc confecţii în imobilul prăbuşit.

Activişti ai organizaţiei Clean Clothes Campaign care luptă de mulţi ani pentru ameliorarea condiţiilor în care muncesc milioane de persoane, care confecţionează haine pentru salarii de mizerie şi în condiţii precare (sau chiar nesigure) sunt de părere că un acord colectiv este mult mai eficient - şi uşor de fiscalizat - decât soluţiile individuale ale mărcilor. Toate marile firme au înfiinţat de mai mulţi ani departamente de responsabilitate socială şi corporativă şi îşi supun atelierele unor audituri sociale. Fiecare o face însă în felul său. Problema este că multe din fabricile care au suferit accidente în ultimii ani, inclusiv unele din clădirea Rana Plaza situată în afara capitalei, trecuseră respectivele audituri. Companiile vizate au insistat că sunt audituri privind condiţiile de muncă şi nu privind infrastructura.

Codurile de conduită ale mărcilor includ dreptul de a se uni în sindicat şi la negocierea colectivă, dar în Bangladesh sunt doar lucruri scrise pe hârtie. Guvernul ţării a anunţat luni că lucrătorii se vor putea asocia liber fără permisul proprietarilor mărcilor. Autorităţile au închis 18 ateliere considerate nesigure şi au creat o comisie menită să majoreze salariul minim (29 de euro pe lună). A cere acest lucru în stradă atrage riscul de a pierde şi acest salariu de mizerie. Asociaţia Manufacturierilor şi Exportatorilor din sectorul textil a închis o sută de fabrici şi a lăsat fără plată mii de persoane pentru a contracara protestele care, în opinia lor, deveniseră prea violente.