Festivalul de la Cannes 2014: ţinute de lux pe covorul roşu

Uma Thurman, Cannes 2014
Uma Thurman, Cannes 2014 (AFP / Getty Images)
Flori Mladin
24.05.2014

Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, Franţa, este unul dintre cele mai prestigioase şi mediatizate festivaluri din lume. Aici sunt prezentate anual filme noi de toate genurile, inclusiv documentare, din întreaga lume.

Evenimentul de la Cannes este bine cunoscut nu numai pentru premiile sale prestigioase, ci şi pentru latura sa stilistică, defilările pe covorul roşu devenind foarte importante şi o ocazie de prezentare a celor mai extravagante vestimentaţii. Anul acesta, la cea de-a 67-a aniversare a Festivalului de la Cannes, starurile cinematografiei mondiale sosesc în sudul Franţei pentru a asista şi a-şi etala la Palais des Festivals vestimentaţia îndelung pregătită.

În anul 1946 când a apărut, evenimentul era un prilej de premiere a celor mai buni reprezentanţi ai cinematografiei, un domeniu care atunci lua amploare, acesta devenind în prezent o industrie în care se împletesc moda şi cinematografia.

Prezenţa României la Cannes

România este prezentă la acest festival cu filmul de scurtmetraj regizat de Radu Jude "Trece şi prin perete/ It can pass through the wall", o adaptare liberă după povestirea "În magazie", de A. P. Cehov, care a fost selecţionat în secţiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului.

Radu Jude a participat şi anul trecut în aceeaşi secţiune cu filmul "O umbră de nor".

Quinzaine des Realisateurs este o secţiune specială în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care vizează prezentarea varietăţii de expresie din cinematografia internaţională. La ediţiile anterioare ale festivalului, în secţiunea Quinzane des Realisateurs au fost prezenţi regizori precum Werner Herzog, Martin Scorsese, Michael Haneke, Jim Jarmush, Luc şi Jean-Pierre Dardenne.

Festivalul Internaţional de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 14 - 25 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor