Alianţa Nord Atlantică se va adapta la faptul că Rusia o consideră adversar, inclusiv prin apărarea Ucrainei, anunţă Rasmussen
alte articole
Recentele agresiuni ale Rusiei în estul Europei au dovedit că Moscova consideră Alianţa Nord Atlantice, determinând o adaptare a strategiei de apărare a NATO, care ar putea să includă şi susţinerea Ucrainei, conform anunţurilor emise duminică de secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen.
”Agresiunea Rusiei în Ucraina a modificat dramatic sistemul de securitate în Europa. În ultimii 20 de ani, am încercat să atragem Rusia spre o cooperare constructivă. Însă acum este clar că Rusia ne consideră adversari. Trebuie să ne adaptăm la faptul că Rusia ne consideră de acum înainte adversari", a declarat Rasmussen.
La scurt după ce Kievului a anunţat că Rusia a permis intrarea tancurilor cu paramilitari ruşi în Ucraina, Alianţa Nord Atlantică a confirmat veridicitatea precizărilor cu ajutorul informaţiilor furnizate de sistemul de supraveghere prin satelit.
Începând cu luna martie, aliaţii au mobilizat un număr redus de forţe militare terestre, aeriene şi maritime în Estul Europei, asigurând măsurile de respingere a Rusiei. Odată cu recunoaşterea noii poziţii adoptată de Rusia, liderii NATO se pregătesc pentru adoptarea unor măsuri defensive suplimentare.
”Pe termen scurt, am sporit măsurile de securitate în ţările baltice, mobilizând nave în Marea Baltică şi în Marea Neagră, efectuând exerciţii militare în statele baltice şi în Polonia... Paşii ulteriori, dacă vor fi necesari, vor include actualizarea planurilor de apărare, exerciţii militare şi mobilizări adecvate de trupe”, a explicat Rasmussen.
Oficialii NATO vor pregăti mai multe măsuri menite să întărească capabilitatea armată a Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de echipament şi asistenţă la modernizarea industriei apărării şi a armatei.
”Pregătim un pachet de măsuri pe care îl vom prezenta miniştrilor de Externe la sfârşitul acestei luni. Fară a intra în detalii, pot spune că va fi vorba de asistenţă în domeniul apărării şi de modernizarea forţelor armate ucrainene. Va fi o cooperare mai practică, ce va facilita, spre exemplu, accesul Ucrainei la exerciţii militare organizate de NATO", a precizat Rasmussen.
Chiar dacă NATO nu va mobiliza trupe în Ucraina, statele membre ale alianţei ar putea participa în mod individual la exerciţii multilaterale pe teritoriul ucrainean.
”Nu există planuri pentru desfăşurarea de trupe în Ucraina, dar nu excludem posibilitatea ca militari ai vreunui stat aliat să participe, individual, la exerciţii militare organizate pe teritoriul Ucrainei. Acest lucru este la latitudinea autorităţilor de la Kiev şi a fiecărui aliat”, a subliniat Rasmussen.
În timpul exerciţiilor NATO din statele baltice şi Polonia, Baltops şi Saber Strike, Rusia a mobilizat în apropierea zonei de manevre militare a alianţei un număr mare de forţe armate, inclusiv bombardiere, iar forţele terestre ruse au activat sistemele de apărare anti-aeriană.