Ambasadorii NATO s-au reunit de urgenţă cu privire la activitatea ISIL din Irak
alte articole
Ambasadorii Alianţei Nord-Atlantice s-au reunit, miercuri seară, la cererea Turciei cu privire la gruparea teroristă ISIL, care a luat ostateci zeci de cetăţeni turci din Irak.
După întâlnirea din Bruxelles, ambasadorii NATO au discutat situaţia din Irak, unde militanţii Statului Islamic al Irak şi Levant au răpit 80 de persoane de la consulatul turc din Mosul.
Şeful delegaţiei turce din Mosul se află printre cei răpiţi.
Întâlnirea nu a fost convocată sub Articolul 4 al Tratatul de Fondare al NATO (cel care permite consultaţii când există o ameninţare faţă de teritoriul oricărui membru n.r. ), ci a avut loc numai în scopuri informaţionale. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a denunţat acţiunile de la consulatul turc din Mosul.
Statele Unite s-a oferit să acorde asistenţă Turciei, conform vicepreşedintelui Joe Biden.
Răpirile din Irak au urmat atacurilor lansate de către ISIL în Mosul şi Tirkit, două din cele mai mari oraşe din Irak, ce au fost capturate de militanţi. Numai în Mosul, activitatea ISIL a forţat 500.000 de oameni să părăsească zona. Rapoartele ONU au catalogat situaţia umanitară din jurul oraşului ca fiind ”groaznică”.
Oficialii irakieni au confirmat că Tikrit, casa fostului lider Saddam Hussein şi capitala provinciei Salahuddin, a fost capturată de către sute de militanţi.
Administratorul provinciei nu a fost găsit. ISIL, o ramură a Al-Qaeda, susţine că a preluat controlul teritoriilor din estul Siriei şi din vestul şi centrul Irakului şi încearcă să creeze o enclavă proprie.
În urma ultimelor evenimente, premierul Nouri al-Maliki a cerut parlamentului de la Bagdad să instaureze starea de urgenţă.