Moscova avertizează Suedia şi Finlanda împotriva aderării la NATO

Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt
Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt (SAFIN HAMED / AFP / Getty Images)

Consilierul prezidenţial rus, Serghei Markov, a afirmat, în cadrul negocierilor desfăşurate la Helsinki, că ”rusofobia” împinge Finlanda şi Suedia ”periculos de aproape” de Alianţa Nord Atlantică, conform Defense News.

Aprecierile oficialului rus au fost considerare ”nefondate” şi ”alarmiste”, de către ministrul suedez de Externe Carl Bildt, care a afirmat că Rusia se întoarce la ”intimidările de şcoală veche din timpul Războiului Rece”.

”Finlanda ar trebui să se gândească la consecinţe dacă se gândeşte să adere la NATO. Ar trebui să se gândească dacă nu cumva aderarea ar începe al treilea Război Mondial? Anti-semitismul a început al doilea Război Mondial. Rusofobia poate începe al treilea Război Mondial. Finlanda este una dintre cele mai rusofobe ţări din Europa, după Suedia, Polonia şi ţările baltice”, a declarat Markov.

NATO nu joacă un rol pozitiv în apărarea europeană aşa cum este deoarece este ”o organizaţie practic controlată de Statele Unite, a adăugat Markov, precizând că Uniunea Europeană, şi cele 28 de state membre, sunt ”colonii ale Statelor Unite” fără o politică cu adevărat independentă.

În schimb, Bildt a cerut Moscovei să se implice în rezolvarea crizei din Ucraina şi să înceteze să mai folosească limbajului din ”Războiul Rece” împotriva vecinilor.

”Trebuie să reducem tensiunile şi să rezolvăm crima din Ucraina. Rusia trebuie să se implice în găsirea unei rezoluţii şi să oprească folosirea limbajului din Războiul Rece împotriva vecinilor săi apropiaţi”, a declarat Bildt.

Aceste afirmaţii lansate de Markov nu au nicio acoperire reală, afirmă Kristian Gerner, un analist politic al Universităţii Lund din Suedia.

Delegaţia ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit, marţi, cu liderii de la Helsinki în Finlanda. Cele două ţări au discutat cu privire la dezvoltarea unei cooperări ale industriilor de apărare în zona de graniţă dintre cele două state. Rusia oferă Finlandei potenţialul să obţină contracte masive în industria apărării pentru a-şi susţine programele de modernizare ale armatei.

În cadrul discuţiilor, Moscova a insistat ca Finlanda să refuze aderarea la NATO, îndemnând să-şi întărească relaţiile cu Rusia. De asemenea, Moscova a reafirmat că vrea ca Rusia să devină principalul furnizor de echipament militar al forţelor armate finlandeze.

Uşa pentru aderarea Finlandei la NATO va rămâne ”deschisă”, a afirmat Helsinki.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe