Israelul scoate din Siria comandanţi islamişti şi membri ai Căştilor Albe [raport]

Tancuri israeliene în porţiunea ocupată de Israel a regiunii siriene Înălţimile Golan (Menahem Kahana/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
14.09.2018

Un nou raport al Foreign Policy dezvăluie detalii bizare, precum faptul că Israelul ar fi finanţat şi livrat arme unui număr de 12 grupuri extremiste anti-guvernamentale din Siria. De asemenea, raportul mai susţine că Israelul a ajutat la transferarea unor aşa-zişi “comandanţi rebeli” şi că au scos din Siria membri ai organizaţiei autoproclamate “imparţiale” Căştile Albe.

În 22 august, Israelul a evacuat aproximativ 800 de membri ai Căştilor Albe, un grup finanţat de SUA, Marea Britanie, Germania şi alte ţări occidentale. Căştile Albe susţin că sunt o organizaţie de apărare civilă imparţială, însă a fost acuzată de terorism de către Siria şi Rusia. Dar membrii săi au fost surprinşi rânjind pe o filmare video când un copil din apropiere a fost decapitat, printre alte atrocităţi, în timp ce un film despre grup, căruia i-a fost alocat un buget mare, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun documentar din 2017.

Dar potrivit Foreign Policy, atunci când Căştile Albe şi membrii apropiaţi ai familiilor lor au fost evacuaţi din sudul Siriei – în timp ce trupele guvernamentale au eliberat zona din mâinile jihadiştilor – la fel s-a întâmplat şi cu diverşi “comandanţi rebeli” şi familiile lor.

Nu se ştie unde se află acei comandanţi. Pentru a scrie acest articol, Foreign Policy a discutat cu “peste 24 de comandanţi şi membri” din grupurile finanţate şi evacuate de Tel Aviv. Unele persoane din Siria susţin că evacuaţii se află în Israel, iar alţii susţin că aceştia se află în Iordania. “Un fost comandant şi-a informar subordonaţii că a ajuns în Turcia”, potrivit publicaţiei.

Israelul a transporta Căştile Albe în Iordania cu avioanele, cu scopul de a fi restabiliţi în Occident, inclusiv în Canada, Germania şi Marea Britanie.

Dar esenţa articolului publicat de Foreign Policy este că a furnizat arme unor grupuri rebele din Siria. Săptămâna trecută, agenţia rusă de ştiri Sputnik a raportat că Jerusalem Post, o organizaţie de ştiri înfiinţată în 1932 în timpul Mandatului britanic pentru Palestina, a şters fără explicaţii un articol care dădea detlii despre o conferinţă de presă în care membri de top ai Forţelor de Apărare Israeliene au recunoscut sprijinul acordat extremiştilor islamişti din Înălţimile Golan, două treimi din acea regiune siriană fiind ocupată ilegal de Israel începând cu 1967.

Ambasadorul american în Israel, David Friedman, a afirmat în 6 septembrie că este posibil ca SUA să recunoască Înălţimile Golan ca parte Israelului.

Potrivit articolului şters de Jerusalem Post, oficiali israelieni au recunoscut susţinerea şi aprovizionarea a şapte grupuri anti-guvernamentale în Înălţimile Golan cu arme uşoare şi muniţii. Însă un nou raport investigativ al Foreign Policy a crescut la 12 numărul grupurilor care au primit sprijin letal de la regimul din Tel Aviv.

Diverse surse au informat publicaţia că transferurile de a arme au inclus puşti de asalt, mitraliere, mortiere şi vehicule de transport. La un moment dat, Israelul a început să furnizeze arme confiscate de la iranieni în locul armelor de producţie americană pentru a încurca investigatorii, potrivit Foreign Policy.

Aceasta,pe lângă faptul că forţele israeliene au plătit fiecărui rebel suma de 75 de dolari pe lună şi au oferit bani suplimentari pentru achiziţionarea de arme de pe piaţa neagră. Nu se ştie câţi bani a oferit Israelul până la urmă, însă articolul din Jerusalem Post a notat că unul dintre grupuri, format din 400 de luptători, a obţinut 5.000 de dolari pe lună.

Acest grup este Fursan al-Joulan (Cavalerii din Golan). Potrivit publicaţiei israeliene Haaretz, al-Joulan “a pregătit coordonarea finală pentru salvarea” comandanţilor islamişti. Abu Rateb, comandant din grup, a fost de asemenea evacuat de către Israel, potrivit Al Masdar News, care a precizat că alţi trei comandanţi au fost la rândul lor scoşi din Siria. Un comandant din grupul Saif al-Sham, grup care a condamnat Frontul al-Nusra şi ulterior s-a alăturat unei coaliţii organizate de al-Nusra, a fost de asemenea evacuat. Frontul Al-Nusra, cunoscut şi sub numele de Jabhat al-Nusra, a fost afiliat la grupul terorist Al-Qaeda. În ianuarie 2017, Frontul a fuzionat cu alte patru grupuri şi a devenit Hayat Tahrir al-Sham.

În timp ce Israelul a tratat luptătorii din Jabhat al-Nusra în spitalele sale, se crede că multe dintre grupurile rebele din Golan şi provincia siriană Quneitra au lucrat îndeaproape cu al-Nusra. Fursan al-Joulan “are, fără îndoială, o afiliere la un grup islamist mai mare, precum al-Nusra sau Al-Qaeda, dar nu am reuşit să determin acest lucru”, a susţinut Richard Silverstein, analist pe probleme legate de Israel, în publicaţia Middle East Eye.

“Israelul a fost alături de noi într-o manieră eroică”, a afirmat Moatasem al-Golani, purtător de cuvânt al Fursan al-Joulan, într-un interviu cu Wall Street Journal în 2017. “Nu am fi supravieţuit fără ajutorul Israelului”.

Între timp, “toată lumea” din satul sirian Hader din Înălţimile Golan crede că Israelul şi Occidentul au susţinut tacit al-Nusra, potrivit unui raport publicat în luna mai de Channel 4, o organizaţie media britanică.

Acum, se pare că unii dintre membrii Fursan al-Joulan şi-au schimbat părerea despre Israel. După ce Tel Aviv-ul nu a intervenit în eforturile armatei siriene şi a forţei aeriene ruseşti în timpul eliberării sudului Siriei la începutul verii, un luptător a afirmat pentru Foreign Policy: “Aceasta este o lecţie legată de Israel pe care nu o vom uita. Israelului nu îi pasă... de oameni. Nu îi pasă de umanitate. Îi pasă doar de propriul interes”. Aparent, mulţi dintre membrii grupului au cerut azil, dar nu l-au obţinut. În schimb, unii dintre ei s-au alăturat Armatei Arabe Siriene.

Pe lângă furnizarea de arme, Jerusalem Post a precizat că Israelul a furnizat extremiştilor cantităţi masive de provizii: 1.524 tone metrice de alimente, 250 tone metrice de îmbrăcăminte, 947.520 de litri de combustibil, 21 generatoare electrice şi numeroase echipamente medicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor