Alexandru Tănase: Igor Dodon - primul preşedinte care a încălcat expres Constituţia

Curtea Constituţională a reiterat cererea formulată parlamentului de a reglementa răspunderea, inclusiv penală pentru neexecutarea obligaţiilor constituţionale şi a hotărârilor CCM.
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ştefan Sârbu
07.01.2018

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM), Alexandru Tănase susţine că până acum Igor Dodon refuza executarea hotărârilor Curţii invocând că “nu recunoaşte legitimitatea CCM”, însă în cazul nepromulgării legii ”anti-propagandă”, după ce a fost votată repetat de Parlament acesta ar fi încălcat flagrant prevederile Constituţiei.

Astfel, articolul 93 alineatul (2) din Legea Supremă stipulează că Preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea.

În concluzie, Alexandru Tănase atenţionează că este pentru prima dată în cei 25 de ani când un preşedinte încalcă ostentativ o prevedere expresă a Constituţiei. Parlamentul este obligat să reacţioneze la această fărădelege.

Menţionăm că în avizul CCM din 5 ianuarie privind constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al R. Moldova pentru exercitarea obligaţiei constituţionale de promulgare a ”legii anti-propagandă”, Curtea a constatat că, în cadrul procedurii de promulgare a legilor, Preşedintele R. Moldova are dreptul să înainteze obiecţii asupra legii votate de Parlament o sigură dată, însă nu are drept de veto faţă de legea adoptată, aceasta fiind ”prin excelenţă opera Parlamentului, în calitate de unică autoritate legislativă a statului”.

CCM a reţinut că preşedintele avea obligaţia constituţională de a promulga Legea ”anti-propagandă”, votată repetat de către Parlament, chiar şi în eventualitatea unor incertitudini asupra constituţionalităţii acesteia. În consecinţă Igor Dodon a fost suspendat din funcţia de şef al statului pentru a treia oară. Preşedintele Parlamentului sau Primul-ministru urmează să emită, în calitate de preşedinte interimar, decretul de promulgare a Legii nr.257 din 22 decembrie 2017 cu privire la modificarea şi completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova.

În context, Curtea a considerat necesar să reitereze Adresa formulată Parlamentului de a reglementa răspunderea (inclusiv penală) pentru neexecutarea obligaţiilor constituţionale şi a hotărârilor Curţii Constituţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor