Valeriu Paşa: Solicitarea lui Usatîi, o mişcare politică destul de inspirată

Valeriu Paşa activist civic din R. Moldova (facebook.com)
Maria Maevschi
04.01.2018

Expertul Asociaţiei Comunitatea WatchDog, Valeriu Paşa, consideră că referendumul care urmează să aibă lor în oraşul Bălţi ar fi, comparativ cu suspendarea preşedintelui Igor Dodon, un eveniment mult mai important.

În opinia activistului civic, acea suspendare a şefului statului nu contează sau, în general, „preşedintele Dodon, chiar contează foarte puţin în calitatea lui de preşedinte”, referindu-se la faptul că s-ar afla deja la a doua sa suspendare.

„Ceea ce se întâmplă la Bălţi acum este o demonstraţie a faptului că se continuă acel mod de pregătire abuziv de alegeri prin tentative, şi multe dintre ele reuşite, de preluare a controlului asupra administraţiei publice locale, care, crede această guvernare că în acest sistem electoral nou le va aduce beneficii şi probabil le va aduce”, a declarat Valeriu Paşa într-un interviu pentru Europa Liberă.

Pe de altă parte, activistul civic a mai subliniat faptul că desfăşurarea unui număr mare de referendumuri într-o perioadă relativ scurtă de timp este un indicator a unei crize politice profunde, şi de legitimitate, întrucât referendumul este o modalitate extremă de a trage la răspundere politicienii.

„În mod normal, cetăţenii aşteaptă alegerile ca să-şi exprime verdictul faţă de calitatea unei sau altei guvernări. Or, în Republica Moldova, după 2014, atunci când lucrurile în Parlament s-au degradat foarte mult, acesta a încetat practic a doua zi după alegeri să mai reprezinte votul cetăţenilor, deoarece alegerile s-au petrecut în spatele unei mari minciuni, cetăţenii caută să pedepsească politicienii aşa cum ştiu ei. Aceste referendumuri dese sunt una dintre modalităţi”, a adăugat Paşa.

Şi, dacă referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă a fost, în opinia expertului WatchDog, unul perfect legitim, întrucât activitatea primarului general a fost contestată, atunci ceea ce se întâmplă la Bălţi este, mai degrabă, o mişcare politică, dar şi o confirmare a faptului că dosarele pornite pe numele lui Usatîi, dincolo de faptul că sunt sau nu motivate, au o tentă politică.

Menţionăm că liderul formaţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, de un an se află la Moscova, după ce la Chişinău i-au fost deschise mai multe dosare penale, astfel Paşa a ţinut să explice că, în conformitate cu legislaţia privind administraţia publică locală, lipsa nemotivată de la serviciu pentru atâta timp ar fi dus de fapt la alegeri locale noi.

Iar, faptul că guvernarea nu a solicitat până acum declararea mandatului primarului general de Bălţi nul şi desfăşurarea de alegeri noi, confirmă spusele primarului de Bălţi, şi anume, că dosarele lui ar fi în primul rând motivate politic. Solicitarea lui Usatîi, privind desfăşurarea unui referendum de demitere a sa, este, în opinia lui Paşa, „o mişcare inteligentă şi destul de inspirată politic prin care să facă apel la susţinerea bălţenilor, să întrebe orăşenii dacă vor sau nu ca el să conducă oraşul. Este o mişcare politică destul de inspirată”, a conchis Valeriu Paşa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor