PAS: Şeful Institutului Mamei şi Copilului din RM să fie demis

Dacă este adevărat ce spune tânăra, atunci cei vinovaţi trebuie să înfunde puşcăria. Pentru asta este nevoie de o anchetă corectă. Nu am încredere în comisii create tot de acest sistem, afirmă Lorena Bogza, de la PROTV Chişinău.
(photos.com)

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) susţine că recentul caz de la Institutul Mamei şi Copilului (IMC), când o mamă a ajuns să fie neglijată şi abandonată de medici, să nască copilul mort într-o toaletă, să fie agresată şi ameninţată, arată întregii societăţi cât costă, în realitate, viaţa şi demnitatea unui om în Republica Moldova.

Totodată, formaţiunea politică cere instituţiilor statului, plătite din banii cetăţenilor, să-şi facă datoria şi să apere interesele oamenilor. Să fie iniţiată o cauză penală pentru neglijenţă în serviciu iar şeful IMC să fie demis. ”PAS urmăreşte cu îngrijorare situaţia din domeniul sănătăţii şi incapacitatea guvernării să reformeze şi acest domeniu strategic. Corupţia ucide prin indiferenţă şi impunitate.”

De menţionat că, după mediatizarea cazului tinerei, mai multe persoane au confirmat atitudinea şi comportamentul neglijent al angajaţilor IMC relatând propriile istorii.

Astfel, Alexandru Tonu, consilier în Consiliul raional Ialoveni, menţionează că a păţit-o în cazul copilului său. ”Până nu am tras-o în cabinet pe şefa secţiei (altă secţie decât cea din articol) şi nu am strigat la ea numerele de la Linia Verde Anticorupţie şi vreo 3 nume de la televiziune, se ţineau de alungat copilul meu cu mama de la etaj la etaj cerând bani pentru absolut orice: medicamente, aparate, pelincuţe, şerveţele, instrumente!!! Acolo e adevărată închisoare dacă nu ştii să te aperi...”

Elena Frumosu, director general adjunct la Serviciul de Stat de Arhivă al RM, a ţinut să atenţioneze că nişte răutăţi se încuibează în instituţiile publice întreţinute din banii contribuabililor, îşi fac acolo cuibare şi li se pare că sunt ale lor şi că oamenii, pacienţii le sunt datori. ”Cu regret am avut un caz neplăcut în vara trecută când fina noastră a fost externată a doua zi după cezariană! Maternităţile s-au transformat în "afaceri de succes" pentru corupţi!”

Internauta Tonu Elena consideră îmbucurător faptul că povestea tinerei a fost auzită de o ţară întreagă. ”Trebuie să luptăm fiecare ca cei vinovaţi să plătească. Am născut acolo, asistentele sunt foarte agresive.”

Între timp, administraţia Institutului Mamei şi Copilului susţine că a creat o Comisie şi a pornit o anchetă de serviciu care cercetează circumstanţele cazului, iar persoanele implicate au fost suspendate din serviciu pe durata desfăşurării cercetărilor. Toţi cei care se vor face vinovaţi în încălcarea eticii şi deontologiei medicale, precum şi a regulamentului de activitate a subdiviziunii, vor fi sancţionaţi şi se vor lua toate măsurile corespunzătoare în privinţa acestora.

”Nu pot să cred că asemenea canalii lucrează în sistemul medical. Dacă este adevărat ce spune această tânără, atunci cei ce se fac responsabili de aşa ceva trebuie să înfunde puşcăria. Pentru asta este nevoie de o anchetă corectă, însă nu am încredere în tot felul de comisii pe care le creează tot acest sistem”, a notat jurnalista de la PROTV Chişinău Lorena Bogza, precizând că la Institutul Mamei şi Copilului a întâlnit şi medici foarte buni, însă, din păcate, au rămas puţini în Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe